Henry je postal haitijski premier 20. julija. Foto: Reuters
Henry je postal haitijski premier 20. julija. Foto: Reuters

Tožilec Claude je v torek pozval sodnika Garryja Oreliena, naj zoper premierja vloži obtožnico, povezano z atentatom na predsednika Moiseja, ki je bil ubit 7. julija.

Claude je v torek želel doseči, da se premierju prepove zapustiti državo. V pismu sodniku je tožilec zapisal, da obstaja dovolj elementov za pregon Henryja, poroča nemški portal Deutsche Welle.

Tožilec je v dvostranskem poročilu zapisal, da podatki o telefonskih pogovorih kažejo, da je Henry v noči atentata komuniciral s ključnim osumljencem za umor Moiseja Josephom Badiojem.

Claude je dejal, da je bilo več klicev 7. julija med 4.03 in 4.20, dokazi pa naj bi prikazovali tudi, da je bil osumljenec Badio takrat v bližini predsednikove rezidence.

Badio je bil nekdanji uslužbenec pravosodnega ministrstva, ki ga je Henry javno branil, zdaj pa je na begu.

Sodnik mora preučiti tožilčevo prošnjo, v treh mesecih pa se mora odločiti, ali dejstva upravičujejo pravni postopek proti premierju.

Premier tožilca odstavil "z zadovoljstvom"

Premier Henry je nato tožilca v glavnem mestu Port-au-Prince odstavil. "Z zadovoljstvom vas obveščam, da je bilo odločeno, da se vaše mesto ukine," je v pismu tožilcu napisal Henry.

V normalnih okoliščinah je lahko premier Haitija zaslišan le z dovoljenjem predsednika, a Haiti trenutno nima predsednika.

Pravosodni minister Rockfeller Vincent je v ponedeljek ukazal okrepitev policijskega varovanja tožilca, ki je v zadnjih petih dneh prejel "pomembne in pretresljive" grožnje.

Oblasti so do zdaj aretirale 44 ljudi v povezavi z umorom predsednika, vključno z 18 Kolumbijci in dvema Američanoma. Moiseja so ubili napadalci, ki so vdrli v njegovo zasebno rezidenco nad glavnim mestom.