Foto: Reuters
Foto: Reuters

Številne tuje delegacije, med njimi delegaciji ZDA in ZN, so se zato s pogreba umaknile predčasno.

Ameriško delegacijo je vodila veleposlanica pri ZN Linda Thomas Greenfield, v njej so bili tudi zvezni kongresni. Po streljanju so se vsi umaknili, prav tako posebna predstavnica ZN za Haiti Helen La Lime s svojim spremstvom.

Protestniki, ki so se zbrali okrog zagrajenega in zastraženega mavzoleja, kamor so položili truplo ubitega predsednika, so vzklikali gesla proti vladi in državni eliti, potem ko se je na pogrebu pojavil šef haitske policije Leon Charles.

Pogreb so varovale močne policijske enote, policisti so protestnike razgnali s solzivcem. Množica v bližini kraja pogreba je vzklikala "Zavežimo jih, Zažgimo jih, Ubili so Jovenela, Volili bomo za Martine".

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je kasneje sporočil, da so člani ameriške delegacije na pogrebu na varnem oziroma so se že vrnili v ZDA.

Sullivan je dodal, da so ZDA globoko zaskrbljene zaradi položaja na Haitiju, in pozivajo vse strani k miru, voditelje države pa, naj od podpornikov zahtevajo, da se vzdržijo nasilja. ZDA bodo Haitiju še naprej pomagale med drugim z opremo in urjenjem nacionalne policije, še naprej pa sodelujejo tudi pri preiskavi umora, je sporočil Sullivan.

Napadalci preoblečeni v Američane

Foto: Reuters
Foto: Reuters

53-letnega Moiseja so ubili na njegovem domu v prestolnici Port-au-Prince 7. julija, kar je sprožilo novo krizo v državi, ki se ne more otresti revščine, kriz, nasilja in nestabilnosti, čeprav je bil Haiti prva država Latinske Amerike in Karibov, ki je v 19. stoletju dosegla neodvisnost.

Napad na predsednika je izvedla skupina ljudi, med katerimi je bilo 18 nekdanjih kolumbijskih vojakov, ki so se urili v ZDA.

Napadalci so se preoblekli v agente ameriške agencije za boj proti mamilom (DEA) in tako prišli v predsednikovo poslopje mimo varnostnikov. Najmanj eden od aretiranih je v preteklosti delal kot informator DEA, trdi haitska policija.

Ameriški predsednik Joe Biden je zavrnil prošnjo haitskih oblasti, naj ZDA pošljejo vojake za pomoč pri stabilizaciji države. Poslal jim je posebnega odposlanca.

Poslovnež Moise se tako kot predhodniki ni uspel učinkovito zoperstaviti nasilju kriminalnih tolp v državi, poleg tega se je soočal s poplavo protestov zaradi korupcije in slabega upravljanja ekonomije.

Preiskava umora še traja

Haiti v zadnjem času pretresa nasilje pouličnih tolp, ki se je med Moïsejevim predsedovanjem še razraslo. V državi so proti Moïseju pred atentatom potekali tudi protesti zaradi obtožb o korupciji in proti njegovemu vodenju gospodarstva.

Preiskava umora se medtem nadaljuje, policija je do zdaj aretirala 26 osumljencev, med njimi 18 nekdanji kolumbijskih vojakov. Haitijske oblasti trdijo, da so predsednika ubili kolumbijski plačanci.