Foto: EPA
Foto: EPA

Septembra lani je Salvador postal prva država na svetu, ki je potrošnikom dovolila, da v vseh transakcijah – ob ameriškem dolarju – uporabljajo bitcoin.

Odločitev oblasti je sprožila množične proteste zaradi strahu, da bo povzročila nestabilnost in inflacijo v obubožani državi, poroča BBC.

Kriptovaluta bitcoin je od novembra lani sicer izgubila približno polovico svoje vrednosti. V torek je bil bitcoin vreden okoli 37.000 dolarjev, novembra pa 67.734.

IMF je salvadorskega predsednika Nayiba Bukeleja opozoril glede tveganj, ki jih kriptovaluta predstavlja za Salvador, in poudaril, da bo država od njih težko dobila posojilo.

IMF tudi poudarja "velika tveganja finančne nestabilnosti, finančne celovitosti in zaščite potrošnikov, povezana z uporabo bitcoina", in izdajo obveznic, podprtih z bitcoini.

Ko je Salvador uvedel bitcoin kot plačljivo sredstvo, je vlada objavila aplikacijo digitalna denarnica in vsakemu državljanu podarila 30 ameriških dolarjev v valuti bitcoin. Po državi so postavili več kot 200 novih bankomatov.

Ta ukrep je vlada predstavila kot način za spodbudo gospodarskega razvoja in nastanka delovnih mest, a državo je poteza še bolj razdelila. Podjetja morajo povsod, kjer lahko, bitcoin sprejeti kot zakonito plačilo.

Gre za problematično valuto, tudi zato, ker njena vrednost močno niha. Samo v zadnjem letu se je ta dramatično dvignila in nato spet padla.