Morales bi po zadnjih volitvah še četrtič prevzel predsedniški položaj, a so ga zapustili nekdanji podporniki, k odstopu pa sta ga pozvali tudi vojska in policija. Foto: Reuters
Morales bi po zadnjih volitvah še četrtič prevzel predsedniški položaj, a so ga zapustili nekdanji podporniki, k odstopu pa sta ga pozvali tudi vojska in policija. Foto: Reuters

Organizacija ameriških držav, ki je nadzirala potek bolivijskih predsedniških volitev, je v soboto izdala poročilo, v katerem ugotavlja "jasne manipulacije" bolivijskega sistema glasovanja in dodaja, da ni mogla potrditi izida volitev 20. oktobra, ki je pokazal, da je Morales osvojil nekaj več kot 10 odstotkov glasov več kot opozicijski predstavnik Carlos Mesa, kar je bilo dovolj za zmago v prvem krogu. Da je Morales zmagal s takšno razliko (47,08 odstotka, drugouvrščeni pa je prejel 36,51 odstotka), ni verjetno, dodajajo v Organizaciji ameriških držav, ki bolivijske oblasti poziva k poglobljeni preiskavi "manipulacij".

Odstopil tudi podpredsednik in predsednica senata

Morales je zato najprej napovedal razpis novih volitev in zamenjavo članov državne volilne komisije. Nato pa je v televizijskem nagovoru sporočil, da se je odločil za odstop. "Naša velika želja je, da se vrne družbeni mir," je dejal. Odstopil pa je tudi podpredsednik Alvaro Garcia Linera.

Morales je na predsedniškem položaju skoraj 14 let. Foto: Reuters
Morales je na predsedniškem položaju skoraj 14 let. Foto: Reuters

Kmalu po tem je svoj odstop najavila tudi predsednica senata Adriana Salvatierra, ki je bila kot najmlajša predsednica v zgodovini na tem položaju od januarja.

Ali bo znova kandidiral, se še ne ve

Naj odstopi v "duhu miru", sta danes ločeno Moralesa pozvala glavni poveljnik bolivijskih oboroženih sil Williams Kaliman in vodja policije Vladimir Calderon Mariscal. Že pred tem ga je k odstopu pozval tudi vodja bolivijske opozicije Carlos Mesa.

Mesa je Moralesa tudi pozval, naj ne kandidira na novih predsedniških volitvah. "Če vam je ostal kanček domoljubja, se morate umakniti," je dodal.

Na vprašanje, ali bo kandidiral, je sicer Morales odgovoril, da "morajo biti kandidature drugotnega pomena, najprej je treba pomiriti Bolivijo".

Morales pozval k novim volitvam

Protesti, stavke in zapore cest zaradi izida volitev 20. oktobra, na katerih je zmago razglasil Morales, trajajo že več tednov, med petkovimi protesti pa je bilo prvič na ulicah večje število policistov.

V mestih La Paz in Sucre so se protestnikom pridružili uniformirani policisti. Moralesa so pozvali k odstopu, dejali pa so tudi, da mu bodo preprečili, da Bolivijo spremeni v diktatorstvo, kot naj bi storili njegovi zavezniki na Kubi in v Venezueli.

Obrambni minister Javier Zabaleta je medtem dejal, da ni načrtov za napotitev vojske, da bi zatrli upor policistov. Vojska pa je sporočila, da se ne bi nikoli obrnila proti ljudstvu in da je treba krizo rešiti na demokratičen način.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Protestniki zasedli televizijo in radio

Nasprotniki ponovne izvolitve Moralesa so v soboto zvečer zasedli državno televizijo Bolivia TV in radijsko postajo Patri Nueva ter dosegli njuno prekinitev oddajanja, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Morales je na Twitterju objavil, da so organizirane skupine grozile in ustrahovale zaposlene na obeh medijih. "Pravijo, da branijo demokracijo, a se obnašajo kot v diktaturi," je ob tem zapisal.

Predsednik je proteste označil za "napad na vladavino prava". Ta teden so Moralesovi nasprotniki napadli županjo manjšega mesta, jo boso vlekli po ulici, jo polili z rdečo barvo in jo prisilno ostrigli.

Do zdaj so v protestih umrli trije ljudje, več sto jih je bilo poškodovanih.