Biden zanika vse obtožbe. Foto: Reuters
Biden zanika vse obtožbe. Foto: Reuters

V ponedeljek se je oglasila Bidnova strankarska kolegica iz demokratske stranke Lucy Flores, ki je dejala, da se ji je politik med strankarskim dogodkom, ko je leta 2014 kandidirala za namestnico guvernerja v ameriški zvezni državi Nevada, "približal od zadaj, poduhal njene lase in ji na zadnji del glave dal velik, počasen poljub". Kot je poudarila, ne trdi, da je Biden kršil kakršne koli zakone, a se ji je zdelo pomembno spregovoriti o "neprimernem in vznemirjajočem vedenju enega najvplivnejših moških na svetu".

Časopis New York Post je v soboto objavil galerijo fotografij Bidenovih podobnih potez, ko je objemal in poljubljal ženske na javnih dogodkih.

Nekaj ur zatem se je medijem oglasila tudi Amy Lappos, ki je dejala, da je Biden na nekem dogodku leta 2009 z obema rokama objel njen obraz in se podrgnil ob njen nos.

Dvojec Obama-Biden je ZDA vodil dva mandata, med letoma 2009-2017. Foto: Reuters
Dvojec Obama-Biden je ZDA vodil dva mandata, med letoma 2009-2017. Foto: Reuters

"Spoštljivo bom prisluhnil"

Biden zanika, da bi imel kadar koli v odnosih z ženskami neprimerne namere. "V številnih letih kampanj in javnega življenja sem podelil nešteto stiskov rok, objemov, izrazov naklonjenosti, podpore in tolažbe. In niti enkrat ‒ nikoli ‒ nisem ocenil, da sem ravnal neprimerno," je dejal v izjavi, ki jo je na Twitterju objavil njegov predstavnik za stike z javnostmi.

"Morda se teh trenutkov ne spomnim na enak način in morda sem presenečen nad tem, kar slišim," je dejal. A je dodal, da je pripravljen prisluhniti tudi tistim, ki mu očitajo neprimerno ravnanje: "Če je navedeno, da sem tako ravnal, bom spoštljivo prisluhnil. A to ni bil nikoli moj namen."

Biden je nekdanji senator iz Delawara, ki je bil v obdobju med letoma 2009 in 2017, ko je v Beli hiši stanoval Barack Obama, podpredsednik ZDA. Za zdaj še ni napovedal, da se bo potegoval za demokratsko nominacijo za prihodnje predsedniške volitve, ki bodo leta 2020, velja pa za enega najvidnejših demokratskih politikov.

Od Bidna je pojasnila zahtevalo več demokratov. Senatorka Elizabeth Warren, ki se bo potegovala za predsedniški stolček, je dejala, da "mora Biden dati nekaj odgovorov", senatorka Amy Klobuchar pa je izjavila, da "je treba v politiki reševati težave, na katere opozorijo državljani".