Ameriški mediji pišejo, da O'Rourke deluje kot križanec med republikancem Ronaldom Reaganom in demokratom Barackom Obamo. Foto: Reuters
Ameriški mediji pišejo, da O'Rourke deluje kot križanec med republikancem Ronaldom Reaganom in demokratom Barackom Obamo. Foto: Reuters

46-letni O'Rourke, ki ima irske korenine in tekoče govori špansko, je bil do lani znan le prebivalcem teksaškega juga okoli mejnega mesta El Paso, nato pa opravil presenetljivo uspešno kampanjo za zveznega senatorja iz Teksasa proti republikancu Tedu Cruzu.

Zmagal je sicer Cruz, vendar precej tesno, O'Rourke pa je dosegel najboljši demokratski izid v Teksasu v zadnjih desetletjih. Je nekdanji rokerski glasbenik, ki velja za pravi magnet za medije in vzhajajočo zvezdo demokratske stranke, tako da bi lahko k volitvam pritegnil veliko ljudi in tudi donatorjev.

Beto O'Rourke (njegovo pravo ime je Robert) je pretresel status quo v Teksasu tudi zato, ker ni sprejemal denarja zainteresiranih skupin, ampak je blizu uspeha prišel le z majhnimi donacijami posameznih volivcev.

Teksas ni volil za demokratskega predsedniškega kandidata vse od 60. let prejšnjega stoletja, ko je kandidiral domačin Lyndon Johnson in se je na ameriškem jugu začenjal proces selitve rasistov iz vrst demokratske v vrste republikanske stranke.

15 demokratskih kandidatov, Biden še okleva

O'Rourke je glede vstopa v predsedniško tekmo dolgo omahoval, dokler ni ugotovil, da ima vsaj toliko, če ne več, možnosti za zmago kot kdo drug iz množice demokratov, ki želijo leta 2020 premagati Trumpa. Od velikih igralcev, ki so znani Američanom, se o kandidaturi ni izrekel le še nekdanji podpredsednik ZDA Joseph Biden, ki je kljub temu v predvolilnih anketah med demokrati najbolj priljubljen.

Boj za predsedniško nominacijo je napovedalo že 15 demokratskih kandidatov, najvidnejši med njimi so Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Kamala Harris, Tulsi Gabbard in Amy Klobuchar.