Joe Biden se otepa obtožb iz leta 1993. Foto: Reuters
Joe Biden se otepa obtožb iz leta 1993. Foto: Reuters

"Zatrjujem nedvoumno: to se nikdar, nikdar ni zgodilo, pika," je dejal 77-letni Biden v TV-oddaji Morning Joe. Ob tem je pozval, naj se pobrska po senatnih arhivih po kakršni koli pritožbi Readove. Readova je Bidna kazensko ovadila prejšnji mesec, čeprav je očitani zločin že zastaral, zato je šlo zgolj za načelno dejanje.

Nekdanji podpredsednik ZDA se je sicer že lani otepal obtožb osmih žensk, ki so mu očitale, da je bil "preveč domač" z njimi. Med njimi je bila Readova, ki je takrat povedala, da jo je masiral po vratu in ji mršil lase. Tudi druge so trdile, da jih je predolgo objemal ali držal za roko, nobena pa ni govorila o spolnem napadu.

Biden proti Trumpu

Danes 56-letna Readova je policiji prijavila, da jo je Biden leta 1993, ko je kot senator zastopal zvezno državo Delaware, v kleti senatne pisarniške zgradbe stisnil ob zid, jo začel poljubljati in ji potisnil prste v nožnico. Ne spomni se, ali mu je rekla, naj neha, se pa spomni, da je bil užaljen, ko se je umaknila, in jo je vprašal, kaj je narobe, saj da je mislil, da ji je všeč.

Incident naj bi potem prijavila najmanj trem nadrejenim v Bidnovem kabinetu, vendar se nihče izmed njih tega ne spomni. Očividcev ni bilo, navedbe Readove pa so potrdili njen brat, nekdanja soseda in nekdanja kolegica, ki vsi pravijo, da jim je za incident povedala, ko se je zgodil.

Biden se bo na novembrskih volitvah potegoval za mesto predsednika proti aktualnemu, republikanskemu predsedniku Donaldu Trumpu, ki se je sam otepal obtožb spolnega nadlegovanja. Tega ga je obtožilo okoli 25 žensk.