Kipu je ob padcu odletela glava. Foto: Reuters
Kipu je ob padcu odletela glava. Foto: Reuters

Macdonald je bil premier Kanade 19 let med letoma 1860 in 1890. Med drugim je vzpostavil rezidenčni šolski sistem, v okviru katerega so v več kot sto letih prisilno odstranili vsaj 150.000 staroselskih otrok z njihovih domov in jih poslali v državno financirane šole.

Številni otroci so bili zlorabljeni, več jih je umrlo, oblasti so jim tudi prepovedale govoriti njihov jezik ali prakticirati njihovo kulturo.

Vladno poročilo iz leta 2015 je takšno prakso označilo za "kulturni genocid", poroča BBC.

Macdonaldu se očita, da je dovoljeval lakoto in bolezni, da bi tako pobil veliko staroselcev, njegova vlada pa je nekatere staroselske skupnosti prisilila, da zapustijo svoja tradicionalna ozemlja, dokler tega niso storile, pa jim je odrekala hrano.

V soboto je v središču Montreala potekal miren protest, na katerem so udeleženci pozivali k zmanjševanju sredstev za policijo. Ljudje so delili letake, ki so Macdonalda označevali za "belega supremacista, ki je izvajal genocid nad staroselci s tem, ko je vzpostavil brutalni rezidenčni šolski sistem".

Županjo Valérie Plante so ljudje večkrat pozvali, naj umakne kip, a ker tega ni storila, je skupina aktivistov stvari vzela v svoje roke. Kip so porušili, pri tem pa se mu je ob padcu odlomila glava.

Sorodna novica Bomo z odstranitvijo kipov lahko odstranili tudi zgodovino?

Premier Quebeca Francois Legault je dogodek označil za "nesprejemljivega". Kot je sporočil, "uničevanje delov naše zgodovine ni rešitev". Na Twitterju je še zapisal, da se "moramo boriti proti rasizmu", a da "za vandalizem ni prostora v naši demokraciji" in da mora biti kip postavljen nazaj.

Kanadski javni medij CBC poroča, da ni policija aretirala nikogar.

Kako se soočiti s temno preteklostjo?

Do rušenja kipa v Montrealu prihaja v času razgretih razprav po svetu o tem, kako naj se družbe soočajo s suženjstvom, kolonializmom, imperializmom in rasizmom.

V ZDA so tako protestniki kot včasih oblasti odstranili več kipov konfederacijskih vojakov in voditeljev, ki so se v času ameriške državljanske vojne borili za ohranitev suženjstva. Tarča so tudi kipi Krištofa Kolumba, ki mu predvsem staroselci očitajo, da je sprožil genocid nad njihovimi ljudstvi.

V Združenem kraljestvu so medtem odstranili kipe znanih trgovcev s sužnji, v Belgiji pa si protestniki prizadevajo za odstranitev kipov kralja Leopolda II. zaradi njegovih smrtonosnih politik v nekdanji koloniji Kongo.