Orožje lahko v ZDA kupi kdor koli, trgovine z orožjem pa strogo ne preverjajo morebitnega kriminalnega ozadja kupca. Foto: EPA

A kaj, ko bo predlog po vsej verjetnosti padel v senatu, kjer imajo večino republikanci. Med drugim pa je tudi Donald Trump že zagrozil z vetom na predlog zakona.

Strelno orožje se v ZDA lahko kupi tudi v specializiranih trgovinah, v katerih bi sicer morali trgovci preveriti morebitno kriminalno ozadje kupca, a je ta postopek zelo ohlapen. Orožje pa je seveda moč kupiti tudi na spletu in na črnem trgu.

Predlog podprli tudi nekateri častniki

Splošno preverjanje kriminalne preteklosti kupcev bi zagotovo zmanjšalo možnost, da orožje pride v neprave roke, zaradi česar so predlog podprli celo nekdanji visoki vojaški in obveščevalni častniki ter uradniki.

Seveda pa je orožarski lobi v ZDA izjemno vpliven in močan, zato je napredek na tem področju težak, če ne že skorajda neizvedljiv, saj so močni podporniki orožja republikanci, ki imajo v senatu večino.

Izid glasovanja v predstavniškem domu je bil sicer 240 proti 190, torej skoraj natanko po strankarski delitvi tega telesa.