76-letni Lula je glavni favorit za zmago na predsedniških volitvah v Braziliji. Foto: Reuters
76-letni Lula je glavni favorit za zmago na predsedniških volitvah v Braziliji. Foto: Reuters

Lula da Silva bi lahko na volitvah 2. oktobra že v prvem krogu osvojil več kot polovico glasov in postal predsednik Brazilije.

Delež podpore mu je namreč zrasel na 47 odstotkov. Njegova prednost pred aktualnim predsednikom Jairom Bolsonarom je s tem zrasla na 14 odstotnih točk, kaže anketa inštituta Datafolha.

Kljub temu nekateri analitiki opozarjajo, da je razlika med glavnima kandidatoma za predsedniški položaj, ki predstavljata tudi nasprotna politična pola, v Braziliji vse od začetka močno nihala, od 21 točk konec maja do le 11 točk na začetku septembra.

Bolsonaro zaostril retoriko

Predsednik Jair Bolsonaro je medtem po napovedih morebitnega poraza na prihajajočih volitvah zavzel še nekoliko ostrejša stališča, znova je kritiziral najvišje sodišče v državi.

"Vsak dan vašo svobodo ogroža državna oblast, ki ni izvršilna," je Bolsonaro dejal svojim podpornikom na volilnem shodu v mestu Divinopolis v zvezni državi Minas Gerais in s tem namignil na vrhovno sodišče, je poročal brazilski časopis Folha de S. Paulo.

Trenutni predsednik Brazilije je med govorom stalno napadal tudi svojega glavnega nasprotnika Lulo da Silvo in ga večkrat označil za "lopova", s čimer je spomnil na njegovo korupcijsko afero z državnim naftnim podjetjem Petrobras, zaradi katere je bil tudi obsojen na zaporno kazen, a je bil pozneje zaradi razveljavitve postopka tudi izpuščen.

Predsednik napovedal, da poraza ne bo priznal

Bolsonaro, ki ga pogosto primerjajo z nekdanjim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, med kampanjo ves čas izraža dvome o volilnem sistemu in je po navedbah nemške tiskovne agencije DPA že napovedal, da poraza na volitvah morda ne bo priznal.