Lula na obisku pri amazonskem ljudstvu Yanomami. Foto: Reuters
Lula na obisku pri amazonskem ljudstvu Yanomami. Foto: Reuters

Lula je v soboto obiskal amazonsko zvezno državo Roraimo, da bi izrekel solidarnost z ljudstvom Yanomami, katerih ozemlja so se zaradi vladnega zanemarjanja in nezakonitega rudarjenja znašla v hudi krizi.

“To je več kot samo humanitarna kriza, kar sem videl v Roraimi, je genocid. Premišljen zločin proti ljudstvu Yanomami, ki ga je zagrešila vlada, gluha za trpljenje Brazilcev," je tvitnil Lula po obisku natrpane klinike za paciente ljudstva Yanomami v prestolnici Roraime, Boa Visti. Lulov pravosodni minister Flávio Dino je dejal, da bo ukazal policijsko preiskavo "močnih indicev", da so bili Yanomamiji podvrženi hudim zločinom, vključno z genocidom.

Na predvečer Lulovega potovanja v Amazonijo so vzniknile srhljive fotografije shiranih staroselskih otrok in odraslih, ki nakazujejo razsežnost zdravstvene krize, s katero se spopada območje, na katerem živi približno 30.000 staroselcev. “Fotografije so me resnično pretresle, ker je nemogoče razumeti, kako lahko država, kot je Brazilija, do take mere zapostavi naše avtohtono prebivalstvo," je povedal levo usmerjeni predsednik novinarjem v Boa Visti.

Lula, ki je kot predsednik prisegel 1. januarja, je za stanje okrivil svojega skrajno desnega predhodnika, ki da je staroselske skupnosti povsem zanemaril in okrepil na tisoče nezakonitih rudarjev, ki so se v času Bolsonarovega predsednikovanja zgrnili nad ozemlje ljudstva Yanomami.

Rudarji so kontaminirali reke in uničili gozdove, odročne skupnosti Yanomamijev pa oropali ključnih virov hrane, kot so ribe, opice in divji prašiči, istočasno pa širili malarijo, poroča Guardian. “Poleg zanemarjanja in zapostavljanja prejšnje vlade je glavni vzrok tega genocida invazija 20.000 nezakonitih rudarjev, katerih prisotnost je spodbujal prejšnji predsednik. Ti rudarji zastrupljajo reke z živim srebrom, pri tem pa povzročajo uničenje in smrt. Genocidov ne bo več," je tvitnil Lula.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

570 mrtvih otrok zaradi lakote in zastrupitve

Ministrica za staroselce Sônia Guajajara pa je pred obiskom Roraime povedala, da je njena "absolutna prioriteta" obvarovati otroke ljudstva Yanomami pred nezaslišanimi ravnmi malarije, zajedavcev, podhranjenosti in driske. “Po podatkih, ki smo jih prejeli, vsakih 72 ur otrok umira zaradi ene od teh bolezni,” je opozorila Guajajara in pozvala k izgonu rudarjev v prihodnjih treh mesecih.

Danes je še ena ključna Lulova zaveznica, nekdanja brazilska predsednica Dilma Rousseff, dejala, da je 570 yanomamijskih otrok, ki naj bi od leta 2019 umrli zaradi lakote ali zastrupitve z živim srebrom, dokaz genocida nad ljudstvom Yanomami.

“Motiv je tu: lakomnost rudarjev, ki so zasedli njihova ozemlja. In tu je storilec: Jair Bolsonaro, ki je navijal za to invazijo in odrekal zdravniško pomoč staroselcem," je zapisala Rousseff na Twitterju. “Vsem odgovornim, vključno z Bolsonarom, je treba soditi in jih kaznovati zaradi genocida."

Bolsonaro obtožbe zanika in jih označuje za “levičarsko farso". Nekdanji predsednik, ki slovi po svojih neprimernih, rasističnih komentarjih glede temnopoltih in staroselskih prebivalcev Brazilije, je sicer trdil, da je zdravstvena oskrba staroselcev ena od prioritet njegove vlade. A aktivisti se takim trditvam posmihajo in poudarjajo, kako se je izsekavanje amazonskega pragozda v času Bolsonara povečalo za skoraj 60 odstotkov. “To je bila krvava vlada," je dejal poglavar Yanomamijev Júnior Hekurari za Guardian.