V več deset škatlah je bilo več kot 11.000 dokumentov, pomešanih z osebnimi predmeti, pa tudi več deset praznih map, od katerih jih ima več kot pol oznako zaupno. Foto: Reuters
V več deset škatlah je bilo več kot 11.000 dokumentov, pomešanih z osebnimi predmeti, pa tudi več deset praznih map, od katerih jih ima več kot pol oznako zaupno. Foto: Reuters

FBI je v začetku avgusta preiskal posestvo nekdanjega ameriškega predsednika Mar-a-Lago in zasegel več kot deset škatel z več kot 11.000 dokumenti z različnimi stopnjami zaupnosti.

Kot poroča Washington Post je med zaseženim gradivom dokument, ki opisuje jedrske zmogljivosti tuje države, vendar pa ameriški časopis ne poroča, za katero državo gre, in tudi ne, ali je ta prijateljska ali sovražna.

Po navedbah Washington Posta nekateri zaseženi dokumenti vsebujejo podatke o strogo tajnih ameriških operacijah, ki imajo najvišjo oznako zaupnosti in do njih nimajo dostopa tudi nekateri od najvišjih svetovalcev za nacionalno varnost predsednika Joeja Bidna.

FBI je preiskavo 8. avgusta sprožil zaradi suma neprimernega ravnanja z vladnimi dokumenti, za katere Trump trdi, da jih ima pravico obdržati, čeprav zakon določa, da bi jih moral po končanem predsedovanju predati nacionalnemu arhivu.

Nekdanji predsednik kakršne koli nepravilnosti zavrača, saj je bila po njegovih besedah oznaka tajnosti z dokumentov umaknjena, in trdi, da gre za "lov na čarovnice".

Velik udarec za pravosodno ministrstvo

Sodišče na Floridi je sicer v torek ugodilo zahtevi Trumpa, naj imenuje neodvisnega strokovnjaka za pregled zaseženih dokumentov, kar pomeni hud poraz za pravosodno ministrstvo, ki je namreč imenovanju neodvisne tretje osebe nasprotovalo, saj bi lahko preprečila dostop preiskovalcev do dokumentov "in resno ogrozila vladne interese, vključno z nacionalno varnostjo".

Odločitev pomeni, da bo gradivo, ki so ga zasegli na Trumpovem posestvu, pregledal odvetnik, ki ne bo iz vladnih vrst. Neodvisni strokovnjak naj bi odločil, ali lahko nekateri izmed dokumentov ostanejo zaupni, in torej ne bi postali del preiskave.