Seznam zaseženih dokumentov. Foto: Reuters
Seznam zaseženih dokumentov. Foto: Reuters

V več deset škatlah je bilo več kot 11.000 dokumentov, pomešanih z osebnimi predmeti, pa tudi več deset praznih map, od katerih jih ima več kot pol oznako različnih stopenj zaupnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nekatere zaupne dokumente, ki jih je FBI med preiskavo 8. avgusta odnesel s Trumpovega posestva na Floridi, so odkrili v njegovi osebni pisarni. Večina dokumentov, ki so jih agentje našli tam ali v ločenem skladišču, je bila pomešana v škatlah s Trumpovimi osebnimi pravnimi spisi, oblačili, darili in knjigami, ki jih je januarja 2021 odnesel iz Bele hiše.

FBI je več kot 11.000 dokumentov zasegel na posestvu Donalda Trumpa na Floridi. Foto: Reuters
FBI je več kot 11.000 dokumentov zasegel na posestvu Donalda Trumpa na Floridi. Foto: Reuters

Agenti so v pisarni našli tudi več deset praznih map z oznako zaupno, kar je sprožilo ugibanja, da so bili občutljivi dokumenti morda izgubljeni ali uničeni. To lahko okrepi obtožbe, da je Trump napačno ravnal z zaupnimi podatki in oviral pravosodje, poroča AFP.

Trump vztraja, da gre za "lov na čarovnice"

Policija je 8. avgusta preiskala Trumpovo domovanje na Floridi in zasegla več dokumentov z oznako zaupno, nekdanji predsednik pa je predmet preiskave zaradi suma, da je z njimi neprimerno ravnal. Trump trdi, da jih ima pravico obdržati, vendar po zakonu pripadajo nacionalnemu arhivu.

Ameriški predsedniki morajo namreč ob odhodu s položaja vse svoje dokumente in spletno pošto predati vladni agenciji, imenovani nacionalni arhivi, Trump pa jih je januarja 2021 odnesel iz Bele hiše na Florido. Kakršne koli nepravilnosti zavrača, češ da je bila oznaka tajnosti z dokumentov umaknjena, in trdi, da gre za "lov na čarovnice".

Objavljeni nalog za preiskavo in seznam predmetov, ki jih je zaplenil FBI, kažeta, da nekdanjega predsednika ZDA preiskujejo zaradi oviranja pravosodja in kršenja protivohunske zakonodaje.

Trump je prejšnji teden zaprosil sodišče, naj imenuje neodvisnega strokovnjaka za pregled dokumentov, ki jih je FBI zasegel med preiskavo. Ta naj bi odločil, ali lahko nekateri izmed dokumentov ostanejo zaupni, torej ne bi postali del preiskave. Temu pravosodno ministrstvo nasprotuje, sodišče pa naj bi o tem kmalu odločilo. Sodnica Aileen Cannon je sicer nakazala, da bi lahko ugodila Trumpovi prošnji, poroča BBC.