Biden stopnjuje retoriko proti podpornikom nekdanjega predsednika Trumpa. Foto: EPA
Biden stopnjuje retoriko proti podpornikom nekdanjega predsednika Trumpa. Foto: EPA

Trump in tisti, ki podpirajo njegovo ideologijo, imenovano Naredimo Ameriko spet veliko, predstavljajo ekstremizem, ki ogroža temelje republike, je opozoril.

V Philadelphii, ki velja za zibelko ameriške demokracije, je Biden opozoril na prizadevanja Donalda Trumpa in njegovih podpornikov za spodkopavanje predsedniških volitev 2020 in opravičevanje napada na kongres 6. januarja lani.

Ostro je napadel tiste republikance, ki sprejemajo Trumpovo ideologijo Naredimo Ameriko spet veliko (MAGA), in pozval svoje privržence, naj izberejo drugačno pot in branijo demokracijo.

"V Ameriki ni prostora za politično nasilje. Pika. Nobenega. Nikoli," je opozoril Biden, ki je govoril pred Dvorano neodvisnosti, v kateri sta bili pred več kot dvema stoletjema sprejeti deklaracija o neodvisnosti in ameriška ustava.

"Sile MAGA so odločene, da bodo to državo vrnile v preteklost," je dejal in opozoril na ogrožanje pravice do splava in drugih svoboščin, od kontracepcije do istospolnih porok. "Dolgo smo se tolažili, da je ameriška demokracija zagotovljena. Vendar ni tako. Braniti jo moramo. Zaščitite jo. Zavzemite se zanjo. Vsak izmed nas," je pozval.

"Niso vsi republikanci, niti večina republikancev, republikanci MAGA," je dejal Biden. "Vendar ni dvoma, da republikansko stranko danes obvladujejo, vodijo in ustrahujejo Donald Trump in republikanci MAGA, in to je grožnja tej državi," je opozoril.

McCarthy: Biden omalovažuje Američane

Vodja republikancev v predstavniškem domu kongresa Kevin McCarthy je medtem dejal, da je predsednik Biden "hudo ranil dušo Amerike". Kongresnik iz Kalifornije je dodal, da se je Biden "odločil razdeliti, ponižati in omalovaževati svoje rojake". "Zakaj? Zgolj zato, ker se ne strinjajo z njegovo politiko. To ni vodenje," je po poročanju BBC-ja dejal McCarthy.

Biden ostreje nad Trumpove podpornike

Jasneje kot kdaj koli prej je Biden nakazal, da nameravajo demokrati vmesne kongresne volitve spremeniti v referendum o Trumpu. Demokratski predsednik se zaveda, da je zvezna država Pensilvanija lahko ključna za novembrske volitve in s tem nadaljevanje njegovega mandata, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Biden, ki je predsedniški položaj prevzel z obljubo, da bo poenotil državo, je začel stopnjevati retoriko proti Trumpovim podpornikom. Prejšnji teden je tako ideologijo "ekstremnih" republikancev označil za "polfašizem".

Biden imel najostrejši govor do zdaj