Na podelitvi bo Kushnerja spremljala tudi njegova žena Ivanka Trump, sicer očetova svetovalka, in ameriški podpredsednik Mike Pence. Foto: Reuters
Na podelitvi bo Kushnerja spremljala tudi njegova žena Ivanka Trump, sicer očetova svetovalka, in ameriški podpredsednik Mike Pence. Foto: Reuters
Videgaray je odhajajoči zunanji minister, predtem pa je bil finančni minister. Foto: Reuters

Po prepričanju mehiškega predsednika ima Kushner velike zasluge za sklenitev novega trgovinskega sporazuma med ZDA, Kanado in Mehiko, ki so ga sklenili avgusta letos. Dogovor, imenovan Usmca, bodo voditelji ZDA, Mehike in Kanade podpisali ta konec tedna v Buenos Airesu, kjer bo potekalo srečanje voditeljev skupine G20. Nieta, ki bo 30. novembra po šestih letih zapustil predsedniško palačo, bo Kushnerju red azteškega orla podelil v četrtek ob robu srečanja G20. Kot je vlada zapisala v sporočilu, bo Kushner nagrajen zaradi svojega "pomembnega prispevka" k novemu dogovoru, ki se mu je septembra pridružila tudi Kanada. V preteklosti so omenjeno priznanje med drugim dobili tudi Gabriel Garcia Marquez, britanska kraljica Elizabeta in Nelson Mandela.

Na napoved priznanja so se številni Mehičani odzvali z ogorčenjem. "Podelitev azteškega orla Kushnerju predstavlja najvišjo stopnjo ponižanja in strahopetnosti," je na Twitterju zapisal zgodovinar Enrique Krauze. Podobno meni tudi profesor na centru za raziskovanje in poučevanje ekonomije Carlos Bravo Regidor, ki ocenjuje, da je "to popolno končanje mandata Niete: gre za nedvoumno ponazoritev ponižnosti njegove vlade do Trumpa." Na objavo o nagradi se je odzval tudi mehiški igralec Gael Garcia Bernal, ki je odločitev za nagrado označil za "izjemno sramotno."

Videgaray vezni člen s Kushnerjem?
Avgusta 2016 je takratni finančni minister Luis Videgaray, ki je zdaj zunanji minister, predsednika prepričal, da je Trumpa, ki je bil takrat še kandidat za predsednika, povabil na obisk. Takrat je Trump na skupni novinarski konferenci dejal, da bo zgradil zid med Mehiko in ZDA. Ob tej napovedi je bil mehiški predsednik tiho. Videgaray, ki naj bi zgradil močan in tesen odnos s Kushnerjem, je po Trumpovem obisku v Mehiki odstopil, a se je pozneje, tik pred Trumpovo inavguracijo, vrnil v vlado na položaj zunanjega ministra.

Kot novi mehiški predsednik bo v nedeljo prisegel Andres Manuel Lopez Obrador, ki je zmagal na julijskih volitvah.