Skoraj vsi umori novinarjev ostanejo neraziskani. Foto: EPA
Skoraj vsi umori novinarjev ostanejo neraziskani. Foto: EPA

V letu 2020 je bilo v Mehiki ubitih devet novinarjev, skupno od leta 2000 najmanj 120. Samo prejšnji mesec so bili v desetih dneh ubiti trije novinarji.

Podatki iz Mehike kažejo, da je več možnosti, da so ubiti novinarji v tej državi kot tisti, ki poročajo z vojnih območij. Predstavnik Odbora za zaščito novinarjev (CPJ) v Mehiki Jan-Albert Hootsen je za krizo okrivil predvsem nekaznovanje storilcev. Kot poroča Guardian, ostane vsaj 90 odstotkov umorov novinarjev neraziskanih.

Mehika je sicer že dolgo najnevarnejši kraj za novinarje zunaj uradnih vojnih območij. Tarče so predvsem novinarji, ki preiskujejo povezave med organiziranim kriminalom in skorumpiranimi predstavniki oblasti.

Zagovorniki medijske svobode so upali, da bo izvolitev predsednika Andrésa Manuela Lópeza Obradorja, ki je obljubljal zmanjšanje nasilja proti novinarjem in konec nekaznovanosti storilcev, leta 2018 prinesla izboljšanje položaja. A napadi so se nadaljevali, sam predsednik pa je na tiskovnih konferencah pogosto žalil neodvisne novinarje in aktiviste.

Vlada je ob tem oslabila zaščite za novinarje in kršila sredstva za preiskave. Dva izmed novinarjev, ubitih letos, sta bila zaradi groženj s smrtjo pod zaščito oblasti. V obeh primerih so v napadih umrli tudi njuni varnostniki.

Hootsen iz CPJ-ja je dejal, da kriminalne skupine pogosto sodelujejo z lokalnimi oblastmi, zvezna vlada pa je storila zelo malo za zaustavitev nasilja.

Po svetu je bilo med januarjem in sredino decembra letos ubitih vsaj 30 novinarjev, sporoča CPJ. 21 jih je bilo napadenih kot maščevanje za njihovo delo, kar je več kot dvakrat več kot leto prej. Pravo število novinarjev, ki so jih ubili zaradi njihovega dela, bi lahko bilo precej višje. CPJ namreč še vedno preiskuje 15 smrti novinarjev.

Po Mehiki je bilo največ maščevalnih umorov novinarjev v Afganistanu in na Filipinih. Štirje novinarji so bili ubiti v Hondurasu.