Ko oblasti oslabijo en kartel, želi nadzor nad ozemljem prevzeti drugi. Foto: Reuters
Ko oblasti oslabijo en kartel, želi nadzor nad ozemljem prevzeti drugi. Foto: Reuters

Če se bo ta trend nadaljeval, bo leta 2020 več umorov, kot jih je bilo lani. Leto 2019 je bilo glede števila umorov sicer rekordno.

Porast števila umorov je zaznaven v času, ko zvezne in lokalne oblasti vlagajo sredstva v boj proti širjenju koronavirusa in dodatnemu krčenju gospodarstva, ki bi še bolj poslabšalo položaj več 40 odstotkov prebivalstva, ki živi v revščini, poroča britanski Guardian.

Falco Ernst, višji mehiški analitik pri inštitutu International Crisis Group, je dejal, da mamilarski karteli tudi v času pandemije delujejo kot običajno. Obstaja pa tveganje dodatnega stopnjevanja nasilja, če bodo oblasti vojsko preusmerile v boj proti pandemiji, je dejal.

Nasilje je prisotno po vsej državi, posebej intenzivno pa je v osrednji državi Guanajuato, kjer se kriminalne skupine bojujejo za nadzor nad ozemljem, kjer se množično krade iz naftovodov.

Šokantno nasilje se pojavlja v mestu Ceyala z močno avtomobilsko industrijo. Oboroženi napadalci se spopadajo z varnostnimi silami, zapirajo ulice in zažigajo podjetja.

Eden izmed razlogov za več nasilja naj bi bilo tudi ukrepanje vlade zoper krajo nafte, kar je oslabilo tamkajšnji kartel Santa Rosa de Lima, to pa je spodbudilo rivalski kartel Nova generacija Jalisca, da poskuša prevzeti nadzor nad ozemljem.

Ob tem so oblasti zmanjšale proračuna za varnostne sile, po nekaterih ocenah na najnižjo raven v 20 letih.

Predsednik Andrés Manuel López Obrador je v času predvolilne kampanje glasove nabiral s sloganom "objemi, ne naboji" in obljubo, da bo rešil varnostne težave v državi z naslavljanjem izvorne težave, ki povzroča nasilje, in sicer revščine in korupcije.