Lopez Obrador s svojo drugo ženo, pisateljico in novinarko Beatriz Gutierrez Müller. Foto: AP
Lopez Obrador s svojo drugo ženo, pisateljico in novinarko Beatriz Gutierrez Müller. Foto: AP

Strokovnjaki pravijo, da gre v Mehiki za vzorec, da politiki vse premoženje prepišejo na svojce.

Lopez Obrador, veteranski levičar, ki je položaj nastopil decembra, je prepričljivo slavil na julijskih predsedniških volitvah, njegova kampanja pa se je osredotočala na izkoreninjenje korupcije v Mehiki, ki naj bi bila med najhujšimi v Latinski Ameriki.

65-letni politik kaže podobo ljudskega, skromnega človeka, ki se je odrekel predsedniški rezidenci, leti v ekonomskem razredu, vozi volkswagen jetto in nima niti kreditne kartice.

Zagovorniki transparentnosti so pozdravili iskrenost Lopeza Obradorja glede njegovega finančnega stanja, potem ko so se dolgo borili s člani predhodne administracije predsednika Enriqueja Pene Nieta, da bi spregovorili o svojih financah.

Kljub temu pa izjava Lopez Obradorja poraja nova vprašanja. "Predsednik, v prizadevanju, da bi poslal to sporočilo varčnosti, izgublja kredibilnost ob tem, kako govori o svojem premoženju in interesih," opozarja Alexandra Zapata iz Mehiškega inštituta za konkurenčnost (IMCO), možganskega trusta, ki promovira dobro upravljanje in boj proti korupciji.

Novi predsednik se rad slika kot ljudski predsednik v državi, ki jo močno pesti revščina. Foto: Reuters
Novi predsednik se rad slika kot ljudski predsednik v državi, ki jo močno pesti revščina. Foto: Reuters

Posojevalci imen

Lopez Obrador je razkril mesečni neto prihodek 108.744 pesov (5.000 evrov) od svojega vladnega dela in prihranke v vrednosti 446.068 pesov (dobrih 20.000 evrov). Poleg nepremičnin in vozil so na ženino ime pisana tudi umetniška dela in drugi dragoceni predmeti.

Mehiške politike že dolgo obtožujejo, da skrivajo svoje premoženje s prepisovanjem na svojce. Tistim, na katere veljaki imetje prepišejo, v Mehiki pravijo "prestanombres" oz. "tisti, ki posojajo svoja imena".

Lopez Obrador je javnim uradnikom znižal plače, vključno s svojo lastno, v petek pa poudaril, da bodo morali tudi drugi člani njegove administracije razkriti svoje premoženje.

Na tiskovni konferenci je dejal še, da je njegovo glavno imetje posest v južni zvezni državi Chiapas, ki jo je podedoval od svojih staršev in je zdaj pisana na ime njegovih otrok. "Denar me ni nikdar zanimal. Borim se za ideale, za načela," je zatrdil.

Obvezna razkritja

Po novem državnem protikorupcijskem sistemu bodo morali državni, zvezni in lokalni uradni predstavniki kmalu predložiti natančna razkritja dohodkov in premoženja ‒ tako svojih kot družinskih.

Nekdanji mehiški predsednik Vicente Fox, ki je na volitvah podprl Lope Obradorjevega tekmeca, je razkritje novega predsednika kritiziral. "Samo njegova babica bi verjela to. Zbudi se, Mehika!" je tvitnil Fox.