Ameriški državni sekretar Antony Blinken med obiskom v Katarju. Foto: AP
Ameriški državni sekretar Antony Blinken med obiskom v Katarju. Foto: AP

Nacionalna uporniška fronta (NRF) je po poročanju BBC-ja dejala, da je predstavitev talibanske vlade, v kateri so sami moški, "jasen znak sovraštva do afganistanskih ljudi."

Talibani vztrajajo, da so v uporniški dolini Panšir premagali sile NRF-ja, medtem ko njeni voditelji trdijo, da boji še potekajo.

Talibani so za vodjo nove vlade islamskega emirata Afganistana imenovali mulo Hasana Akunda, ki je na terorističnem seznamu Združenih narodov. Njegov namestnik je soustanovitelj talibanov Abdul Gani Baradar. Notranji minister je Siradžudin Hakani, vodja skrajne islamske mreže Hakani, odgovorne za najsmrtonosnejše napade v Afganistanu. Hakani je na seznamu iskanih oseb FBI-ja, mreža pa je v ZDA označena za teroristično organizacijo.

"Poudarjamo, da je predstavljeni seznam imen sestavljen le iz posameznikov, ki so člani talibanov ali njihovi bližnji sodelavci, žensk ni. Skrbita nas tudi pripadnost in zgodovina nekaterih posameznikov," je v prvem odzivu sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta.

Sorodna novica Talibani razglasili islamski emirat in imenovali prehodno vlado

Vendar je napovedal, bo "Amerika talibane sodila po dejanjih, in ne besedah". Ponovil je poziv talibanom, naj zagotovijo varen prehod vsem ameriškim državljanom in Afganistancem, ki bi želeli oditi iz države, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Prav tako "morajo talibani zagotoviti, da afganistanska zemlja ne bo uporabljena za grožnje drugim državam".

"Svet vas budno opazuje," je State Department sklenil sporočilo talibanom.

EU: vlada ne odraža raznolikosti Afganistana

"Po prvi analizi imen (vlada, op. p.) ne deluje kot vključujoča in reprezentativna formacija glede na bogato etnično in versko raznolikost Afganistana, na katero smo upali in ki so jo talibani v preteklih tednih obljubljali," je opozoril govorec visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU-ja Peter Stano. Pri tem je spomnil, da so članice EU-ja določile pet pogojev, od katerih bo odvisno sodelovanje EU-ja s talibani, eno od njih je oblikovanje "vključujoče in reprezentativne prehodne vlade". Kljub obljubam talibanov, da bo njihova vlada vključujoča, so ključna mesta zasedli izključno najvišji predstavniki talibanov, v vladi tudi ni nobene ženske.

Kitajska pozdravila sestavo, Rusija ne načrtuje pogovorov s talibani

Kitajska je po objavi sestave talibanske vlade danes pozdravila konec treh tednov anarhije v Afganistanu in talibane pozvala, naj spet vzpostavijo red v državi. "Kitajska pripisuje velik pomen napovedi talibanov o ustanovitvi vlade in nekaterih pomembnih kadrovskih dogovorov," je na novinarski konferenci dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Vang Venbin.

Kitajska je sicer že pred tem sporočila, da je pripravljena vzpostaviti prijateljske odnose s talibansko vlado. Po ocenah analitikov stabilna uprava v Kabulu Pekingu odpira gospodarske priložnosti. Na drugi strani pa talibani lahko Kitajsko vidijo tudi kot ključni vir gospodarske podpore in potencialno ključnega zaveznika.

Iz Kremlja pa so danes sporočili, da za zdaj ne načrtujejo neposrednih pogovorov s talibansko vlado. "Stiki bodo potekali prek našega veleposlaništva v Kabulu," je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. "Nadaljnji pogovori niso načrtovani," je dodal. Tako kot druge države bo Rusija spremljala nadaljnje korake talibanov.

Ašraf Gani. Foto: EPA
Ašraf Gani. Foto: EPA

Gani se je opravičil za pobeg iz države

Nekdanji afganistanski predsednik Ašraf Gani se je opravičil afganistanskemu ljudstvu, ker je sredi avgusta, ko so talibani obkolili Kabul, pobegnil iz države. Po njegovih besedah je pobegnil, da bi preprečil prelivanje krvi, zavrnil pa je obtožbe, da naj bi s seboj odnesel več milijonov dolarjev, ter zatrdil, da je pripravljen na preiskavo, ki bo dokazala njegovo nedolžnost.

"Nikoli nisem nameraval zapustiti ljudi," je sporočil Gani in pojasnil, da je s pobegom želel preprečiti spopade, kakršni so v Kabulu potekali med državljansko vojno v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. V izjavi, v kateri je skušal pojasniti razloge za svoj pobeg iz države, je sporočil, da ni imel izbire, saj ga je njegova varnostna ekipa opozorila, da bo njegova nadaljnja prisotnost v Kabulu sprožila spopade.

Izrazil je obžalovanje, da se je njegovo poglavje končalo s "podobno tragedijo" kot pri njegovih predhodnikih ter da mu ni uspelo zagotoviti miru in blaginje.

V Heratu ubiti trije protestniki

Po Afganistanu medtem potekajo protesti. V mestu Herat so bili ubiti trije ljudje, ki so po navedbah medicinskih delavcev umrli pod streli talibanov, poroča BBC. STA navaja dve žrtvi in sedem ranjenih. V prestolnici Kabul se je zbralo več sto ljudi, ki so jih talibani razgnali z opozorilnimi streli.

Skupina afganistanskih žensk se je davi v zahodnem delu Kabula zbrala na protestih proti novi vladi, kažejo videoposnetki, objavljeni na družbenih omrežjih. Afganistanski mediji so prenehali poročati o protestih, potem ko so talibani pridržali skupino novinarjev, ki so v torek poročali o protestih v Kabulu proti pakistanskemu vmešavanju v Afganistan. Talibani so pretepli najmanj dva novinarja priljubljenega lokalnega časopisa v Kabulu, ki sta poročala s protestov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Talibani so v torek nasilno zatrli proteste tudi v več drugih afganistanskih mestih, med drugim v Heratu, Gazniju in Fajzabadu.

Ministri skupine G20 o Afganistanu

Ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki je bil v torek v Katarju, največjem tranzitnem središču ob množični evakuaciji iz Afganistana, je medtem sporočil, da talibani dovoljujejo odhode iz države, če imajo potniki ustrezne potovalne dokumente.

Danes bo imel Blinken glede dogajanja v Afganistanu pogovore v Nemčiji, kjer bo obiskal še eno pomembno tranzitno točko med nedavnimi evakuacijami, ameriško letalsko oporišče Ramstein. Tam se bo sešel z nemškim zunanjim ministrom Heikom Massom, s katerim bosta nato skupaj vodila virtualno srečanje ministrov 20 držav glede prihodnosti Afganistana.

ZDA zaskrbljene zaradi sestave afganistanske vlade