Trumpov govor na konferenci CPAC je bil njegov najdaljši na mestu predsednika. Trajal je okoli dve uri. Foto: Reuters
Trumpov govor na konferenci CPAC je bil njegov najdaljši na mestu predsednika. Trajal je okoli dve uri. Foto: Reuters

Med drugim je posmehljivo izpostavil predlog demokratske kongresnice Alexandrie Ocasio Cortéz za boj proti podnebnim spremembam in neenakosti v ameriški družbi, imenovan The green New Deal. Označil ga je za "najbolj nor načrt". "Brez letal. Brez energije. ko bo veter nehal pihati, bo to konec vaše elektrike. 'Pohitiva, dragi, dragi, ali veter piha danes? Rada bi gledala televizijo, dragi,'" je načrt demokratske kongresnice za trajnostno prenovo infrastrukture interpretiral Trump. Občinstvo je izbruhnilo v vzklike odobravanja in aplavz, piše Guardian.

Trump, ki je ob prihodu na oder konference v Marylandu objel ameriško zastavo, je napadel tudi t. i. rusko preiskavo oziroma preiskavo o domnevnem sodelovanju njegove predvolilne kampanje z Rusijo, ki jo vodi ministrstvo za pravosodje. Spet jo je označil za "lažni lov na čarovnice". Ker preiskava do zdaj ni pokazala sodelovanja z Rusi, želijo demokrati v kongresu preiskovati njegove osebne finance, je dejal. Preiskavo, ki jo vodi posebni preiskovalec Robert Mueller, je Trump zavrnil kot "sranje".

Dejal je, da se je le šalil, ko je na konferenci julija leta 2016 Rusijo spodbudil, naj pridobi pogrešanih 30.000 elektronskih sporočil njegove takratne protikandidatke Hillary Clinton. "Bolne" medije je obtožil, da ga želijo s tisto izjavo inkriminirati. Občinstvo je začelo vzklikati: "Zaprite jo! Zaprite jo!", kar je bilo pogosto geslo med Trumpovimi podporniki v predvolilnem času.

Pred začetkom govora je Trump spet objel ameriško zastavo. Foto: Reuters
Pred začetkom govora je Trump spet objel ameriško zastavo. Foto: Reuters

Kritiziral je tudi Jamesa Comeyja, ki ga je odstranil s položaja direktorja Zveznega preiskovalnega urada FBI, in Jeffa Sessionsa, ki je bil pravosodni minister v njegovi vladi. V primeru Sessiona se je tudi posmehoval njegovemu južnjaškemu naglasu, označil pa ga je za "šibkega in neučinkovitega".

Trump je ponovil obljubo o gradnji zidu na meji z Mehiko, na kar so se gledalci odzvali z vzkliki "ZDA! ZDA!".

"Nekateri kongresniki sovražijo ZDA"

Nadaljeval je z izjavami, ki jih nekateri razumejo kot hujskanje proti članom oziroma članicam kongresa, ki so rojeni v tujini. "Zdaj imamo v kongresu ljudi, ki sovražijo našo državo, in to veste," je dejal predsednik. "Lahko jih poimenujemo, če želite. Sovražijo našo državo. Žalostno. Zelo žalostno. Ko vidim, kaj se dogaja, kaj se govori, to je zelo, zelo žalostno."

Dodal je, naj jih vprašajo, kako jim je bilo v njihovih domovinah, preden so prišli v ZDA. Britanski Independent piše, da Trump sicer ni izrecno pojasnil, na koga misli, a naj bi šlo za demokratski muslimanski kongresnici iz Minnesote in Michigana, Ilhan Omar, ki je bila somalijska begunka, in Rashido Tlaib, hčerko palestinskih priseljencev. Obe sta odločni nasprotnici Trumpa.

Za demokrate je dejal, da "sprejemajo socializem", vključno z radikalnim načrtom za zdravstveno zavarovanje, ki bi po Trumpovih besedah vodil v "kolosalni dvig davkov".