Foto: Reuters
Foto: Reuters

Poleg Blinkna in Vanga na pogovorih v mestu Anchorage sodelujejo še kitajski državni svetnik Jang Džieči in svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost Jake Sullivan.

"Odnosi med ZDA in Kitajsko bodo po potrebi konkurenčni, po možnosti kooperativni in po potrebi sovražni," je v četrtek opozoril Blinken. Ob tem je še opozoril, da kitajska dejanja ogrožajo globalno stabilnost, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Kitajska je v odzivu sporočila, da odločno prepoveduje vmešavanje v svoje notranje zadeve in tudi sama obtožila ZDA, kot kažejo video posnetki ob začetku pogovorov.

Vrh diplomatskih predstavnikov ZDA in Kitajske

Kitajska o rasizmu v ZDA, ZDA o položaju Ujgurov

"Za naši dve državi je pomembno, da naše zadeve dobro vodimo, namesto da krivdo valimo na nekoga drugega na svetu," je dejal kitajski državni svetnik Jang. Dodal je, da glede človekovih pravic obstajajo številne težave v ZDA in ob tem omenil lanskoletne proteste gibanja Življenja temnopoltih štejejo proti rasizmu in policijskemu nasilju.

Blinken pa je dejal, da so ZDA zaskrbljene zaradi razmer na področju človekovih pravic v Hongkongu in v avtonomni pokrajini Šindžiang, kjer živi muslimanska manjšina Ujguri. Kitajski je tudi pripisal odgovornost za kibernetske napade in izsiljevanja ameriških zaveznikov z gospodarskim pritiskom. Kritiziral je tudi odnos Pekinga do Tajvana.

"Vsako od teh dejanj ogroža na pravilih temelječ okvir, ki ohranja globalno stabilnost. Zato to niso samo notranje zadeve," je dejal Blinken. "Alternativa ureditvi, ki temelji na pravilih, je svet, v katerem zmaga moč in vse dobi zmagovalec. To bi bil veliko nasilnejši in nestabilnejši svet," je opozoril Blinken.

Po uvodnih besedah sta obe strani do večera pogovore nadaljevali za zaprtimi vrati. Pogovori naj bi se danes nadaljevali.

Po koncu prvega dne pogovorov je kitajska tiskovna agencija Šinhua, sklicujoč se na vire v kitajski delegaciji, poročala, da je Kitajska dobila povabilo k strateškemu dialogu, a hkrati navedla, da je v uvodnih pogovorih ameriška stran "neprimerno napadla Kitajsko" ter "izzvala spor", kar po kitajskih navedbah ni odraz gostoljubnosti in diplomatskega bontona.

Raziskava: Skoraj pol Američanov ima Kitajsko za sovražnico

Kot je za Radio Slovenija poročal Andrej Stopar, ameriški ostri ton poleg omenjenih razhajanj povzroča še dodatna okoliščina krepitve sovraštva Američanov do Kitajske, po zadnji Gallupovi raziskavi jo namreč kar 45 odstotkov vprašanih v ZDA označuje kot glavno sovražnico, in naraščajočega nasilja nad Američani azijskega rodu.

A to ne pomeni, da ni možnosti za sodelovanje. Podnebne spremembe in razvoj zelenih tehnologij na primer so zanimivi za obe strani. Če se bodo pogovori danes končali zadovoljivo, naj bi kitajska stran predlagala srečanje predsednikov Ši Džinpinga in Joeja Bidna že 22. aprila, na dan Zemlje.