Foto: AP
Foto: AP

Predstavnica lokalnih zdravstvenih oblasti Merlene Fredericks James je dejala, da je na ladji potrjen primer ošpic in da se jim je zdelo "pametno", da ladji odredijo karanteno.

Zdaj nihče ne sme zapustiti ladje Freewinds, 134 metrov dolgega plovila, ki je sicer v lasti scientološke cerkve.

Kot je dejala Fredericks Jamesova, so se za karanteno odločili zaradi izjemne nalezljivosti ošpic.

Zaradi odpora do cepljenja se je v ZDA znova pojavil izbruh ošpic. Foto: AP
Zaradi odpora do cepljenja se je v ZDA znova pojavil izbruh ošpic. Foto: AP

"Ena okužena oseba lahko zlahka okuži druge prek kašljanja, smrkanja, kapljic na različnih podlagah itd. Tako da smo zaradi tveganja potencialne okužbe menili, da je pametno, da ljudem ne pustimo izkrcanja," je pojasnila.

Ob tem se je sklicevala tudi na trenutno situacijo v ZDA, kjer v 25 letih še niso imeli toliko primerov ošpic kot letos.

Letos že 700 primerov ošpic

Dodala je, da v sodelovanju s panameriško zdravstveno organizacijo in karibsko agencijo za javno zdravje ugotavljajo, kako bi bilo najbolje nadalje postopati.

Pojav ošpic na krovu, domnevno pri članu posadke ladje, so odkrili v torek. Na krovu naj bi bilo skupno okoli 300 ljudi.

V ZDA so zaradi odpora do cepljenja letos zaznali več kot 700 primerov ošpic, kar je najvišje število v zadnjih 25 letih.

Največ primerov so zaznali v zvezni državi New York, kjer je izbruh koncentriran v soseskah skrajno pravovernih judovskih skupnosti v Brooklynu.