Nekdanji ameriški zunanji minister Mike Pompeo. Foto: EPA
Nekdanji ameriški zunanji minister Mike Pompeo. Foto: EPA

Cpac je namreč poln oboževalcev Trumpa in tisti, ki ga ne hvalijo, lahko pričakujejo napade. Nekdanja guvernerka Južne Karoline in ameriška veleposlanica pri ZN-u pod Trumpom Nikki Haley je že razglasila kandidaturo za predsednico ZDA, po pričakovanjih naj bi kmalu to storil tudi nekdanji zunanji minister in direktor obveščevalne agencije Cia Pompeo.

Oba sta bila glavna zvezdnika petkovih nastopov, pred njima pa je govorila med drugim tudi kongresnica Marjorie Taylor Green, ki je poudarjala, da levica prihaja po ameriške otroke, da jih prisili v spremembo spola.

Zagotovila je, da je konservativni bog večji kot tisti, ki mu sledi levica, in bo preprečil transspolno agendo. "Dolžnost naše stranke je, da zaščitimo otroke pred levico," je dejala. Ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega pa je obtožila, da želi umiranje ameriških otrok v njegovi državi.

V soboto bosta udeležence nagovorila Trump in nekdanji brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki je od poraza na volitvah konec lanskega leta v ZDA.

Pompeo in Halley sta opozorila, da so republikanci na lanskih kongresnih volitvah izgubili številne volitve, ki bi jih morali dobiti. Znano je, da so izgubljali predvsem kandidati s Trumpovo podporo, ki so jo dobili, ker sprejemajo in širijo Trumpove laži o ukradenih predsedniških volitvah 2020.

Oba sta udrihala po levici, ki po njunih besedah spreminja ZDA v nekaj nezaslišanega, zato sta pozvala k izbiri nove generacije voditeljev, s katerimi bodo zmagovali.

Občinstvo: Trump, Trump, Trump

Konservativce sta brez omembe imena pozvala, naj se distancirajo od Trumpa in njegovih pritožb o volitvah 2020. Občinstvo se je odzvalo z rahlim aplavzom in vzkliki: "Trump, Trump, Trump".

Oba sta sicer dejala, da bosta podprla Trumpa, če bo osvojil republikansko nominacijo, česar pa nista storila med drugim nekdanji podpredsednik Mike Pence in guverner Floride Ron DeSantis, ki naj bi se prav tako nameravala spustiti v predsedniško tekmo, vendar na Cpac nista prišla.

DeSantis je na Floridi, kjer prav tako konservativni Klub za rast izvaja konkurenčno zborovanje, na katerega Trumpa niso povabili. Gre za bogate republikanske poslovneže, ki želijo drugačno prihodnost za stranko.

Na Cpac morda malce presenetljivo niso pustili belskega supremacista Nicka Fuentesa, ki ga je pred kratkim Trump gostil na svojem posestvu Mar-a-Lago. Fuentes zagovarja rasne delitve in poveličuje belo raso.