Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

172-metrska bojna ladja Leyte Gulf je podporna ladja ene največjih vojaških ladij na svetu, ameriške letalonosilke George H. W. Bush. V Sredozemsko morje je ameriška flota zaplula konec poletja, saj je med 14. in 28. oktobrom potekala Natova vojaška vaja Neptune Strike 2022.

"Obisk Slovenije odraža zavezanost Združenih držav Amerike regionalnim partnerjem in zaveznikom ter dopolnjuje sodelovanje med zaveznicami Nata." Tako sporočilo je prišlo z ameriškega veleposlaništva v Sloveniji.

Drugi mož na ladji, kapitan bojne ladje Adam Ochs, je posebej za RTV Slovenija sporočil, da so na to območje pripluli z različnimi nalogami v okviru krepitve zavezništva v Natu, in dodal, da spremljajo dogajanje.

Poveljnik ladje Michael L. Weeldreyer. Foto: RTV Slovenija
Poveljnik ladje Michael L. Weeldreyer. Foto: RTV Slovenija

Zakaj ostajajo v Evropi?

Na vprašanje, ali se ameriško ladjevje v Evropi še naprej zadržuje zaradi vojne v Ukrajini, pričakovano, nismo dobili odgovora. Poveljnik križarke, kapitan bojne ladje Michael L. Weeldreyer je rekel, da bi lahko na to vprašanje odgovorili le njegovi nadrejeni.

Bojna ladja ima zmožnost zračne, kopenske in vodne obrambe. Na krovu je 122 tako imenovanih lansirnikov različnih raket in drugo orožje. Na krovu je tudi napreden orožni sistem imenovan Phalanx CIWS.

Kontrolor ognja Brian Jensen je povedal, da je to najboljši top na ladji, ker predstavlja zadnjo obrambno črto v protiraketni obrambi. Torej, če se ladji po zraku nekaj približuje in se premika dovolj hitro, bo top praktično brez kakršnega koli vložka nadzornika ognja tarčo našel, ji sledil in jo uničil. Vse to samodejno.

Slovenska zastava na krovu

Ob vplutju v slovenske vode so Američani na krovu razobesili tudi slovensko zastavo, ob njej pa še rdečo, ki sporoča, da je na ladji prisoten poveljnik. Posadka še ne ve, koliko časa bo trajala njihova misija, na križarki pa bodo gotovo preživeli prihajajoče praznike.

Poveljnik križarke Michael L. Weeldreyer se praznikov na ladji veseli. "Naši mornarji trdo delajo, da ustvarijo prijazno okolje za preživljanje vseh praznikov. Če ne moreš biti doma, je zelo dobro biti tu," je še povedal.

Na krovu ameriške bojne ladje v Kopru