26. novembra bodo v ZDA praznovali zahvalni dan, pred praznikom pa Američani kljub svarilom zdravstvenih strokovnjakov množično potujejo. Foto: Reuters
26. novembra bodo v ZDA praznovali zahvalni dan, pred praznikom pa Američani kljub svarilom zdravstvenih strokovnjakov množično potujejo. Foto: Reuters

Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa se je z novim koronavirusom v ZDA do ponedeljka zvečer okužilo 11,4 milijona ljudi, za posledicami covida-19 pa jih je umrlo več kot 257.600.

V ZDA povprečno na dan potrdijo 168.000 okužb in 1500 smrti zaradi covida-19, število hospitalizacij pa je v dveh tednih naraslo za polovico, na skoraj 84.000.

Na milijone Američanov na letališčih

Kljub svarilom zdravstvenih strokovnjakov prebivalci države, ki jo je epidemija najbolj prizadela na svetu, množično potujejo pred praznikom zahvalnega dne, ki bo v četrtek. Od petka do nedelje je z letali po ZDA potovalo več kot tri milijone ljudi, poroča BBC. Čeprav je njihovo število približno za polovico manjše kot prejšnja leta ob tem prazniku, je število Američanov, ki so se odločili za letalsko potovanje, največje od sredine marca letos, ko se je epidemija covida-19 začela širiti v ZDA.

Ameriška avtomobilistična zveza predvideva, da bo po cestah letos za praznik potovalo med 45 do 50 milijoni ljudi, lani jih je 55 milijonov.

Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je za CBS News povedal, da bo država zaradi ljudi, ki potujejo z letali, "v še večjih težavah, kot jih imamo danes."

Sorodna novica Tudi minki na Poljskem okuženi z novim koronavirusom, v Nemčiji bodo dovolili druženje

Zdravnik Cleavon Gilman iz Arizone je na družbenem omrežju Twitter objavil posnetek gneče na letališču v Phoenixu, češ da so prošnje zdravstvenega osebja "naletele na gluha ušesa".

Predsednik ZDA Donald Trump in prva dama Melania Trump letos ne bosta potovala na Florido, ampak pripravljata več zabav za praznike v beli hiši, poleg zahvalnega dne tudi za božič in novo leto.

V javnosti eksperimentalno zdravilo

Trumpova vlada je začela deliti naokrog 30.000 odmerkov eksperimentalnega zdravila za covid-19 s protitelesi podjetja Regeneron, ki ga je bil ob okužbi z novim koronavirusom uporabil tudi predsednik Trump. Zdravilo se lahko uporablja le pri tistih bolnikih, ki imajo blage simptome, ne pa pri resno bolnih.

V New Yorku dobri trije odstotki izidov testov pozitivni

S koronavirusom se še naprej spopada vsaka zvezna država posebej, v New Yorku so na primer od izbruha pandemije izvedli skupaj 18 milijonov testov, v zadnjem dnevu je bilo pozitivnih 3,08 odstotka izvidov testiranja, število hospitalizacij je naraslo na 2724, umrlo pa je 33 ljudi, ki so imeli potrjen covid-19.

Guverner Kolorada Jared Polis je bolnišnicam odobril, da selijo ali zavračajo vse druge bolnike, razen tistih s covidom-19, v Utahu pa so zmogljivosti na intenzivni negi 92-odstotno zasedene. Guverner Gary Herbert bo kljub temu na zahvalni dan odpravil omejitve glede števila ljudi, ki se lahko srečajo v enem prostoru.

Prebivalci New Yorka se sestajajo v lokalih. Foto: Reuters
Prebivalci New Yorka se sestajajo v lokalih. Foto: Reuters

Na Kitajskem 22 novih primerov okužbe v enem dnevu

Na Kitajskem so v zadnjem dnevu našteli 22 novih primerov okužbe, medtem ko so jih dan prej ugotovili 11, so sporočile tamkajšnje zdravstvene oblasti.

Predstavniki oblasti v kitajskem pristaniškem mestu Tjandžin trdijo, da sta se dva človeka okužila s svinjskimi glavami, ki so prišle iz Severne Amerike. Kot je povedal predstavnik krajevnih zdravstvenih oblasti v Tjandžinu Džang Džing, omenjenih svinjskih glav niso testirali, vendar so na mestu, kamor so glave padle, medtem ko so jih prevažali, našli novi kroonavirus, ki so ga zaznali tudi pri omenjenih delavcih, ki sta bila v stiku z njimi. Kitajska sicer zatrjuje, da je večkrat našla novi koronavirus na uvoženem mesu in embalaži.

Državna komisija za zdravje je zatrdila, da novi primeri okužbe izhajajo iz tujine, en lokalni prenos so zaznali v Šangaju, drugega v Tjandžinu. Po poročanju tamkajšnjih medijev naj bi se dva šangajska delavca okužila v zabojniku, ki sta ga čistila na letališču in je prišel iz Severne Amerike.

V New Yorku je bilo v zadnjem dnevu pozitivnih 3,08 odstotka izvidov testiranja, število hospitalizacij je naraslo na 2724, umrlo pa je 33 ljudi, ki so imeli potrjen covid-19. Foto: Reuters
V New Yorku je bilo v zadnjem dnevu pozitivnih 3,08 odstotka izvidov testiranja, število hospitalizacij je naraslo na 2724, umrlo pa je 33 ljudi, ki so imeli potrjen covid-19. Foto: Reuters

Skupno so na Kitajskem od začetka pandemije covida-19 ugotovili 86.464 primerov covida-19, umrlo je 4634 ljudi s to boleznijo.

Izrael ponovno odpira šole

V Izraelu bodo spet odprli vse šole, ki so na t. i. rumenih in zelenih območjih, tiste na rdečih območjih pa bodo ostale zaprte. Pobudo za to je dal tamkajšnji minister za šolstvo Joav Gallant, čeprav je eden vodilnih na zdravstvenem ministrstvu Čezi Levi temu močno nasprotoval, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

V zadnjem dnevu so sicer v Izraelu našteli 943 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največ v tem mesecu. Vendar so v državi izvedli veliko testov, delež okuženih pa znaša 1,8 odstotka.

Na Kitajskem so v zadnjem dnevu našteli 22 novih primerov okužbe, medtem ko so jih dan prej ugotovili 11, so sporočile tamkajšnje zdravstvene oblasti. Foto: Reuters
Na Kitajskem so v zadnjem dnevu našteli 22 novih primerov okužbe, medtem ko so jih dan prej ugotovili 11, so sporočile tamkajšnje zdravstvene oblasti. Foto: Reuters
Dostavljalci v Južni Koreji opozarjajo na nevarnost

V Južni Koreji so med epidemijo covida-19 zaznali strm porast spletnih nakupov, kakršnega v zgodovini še ni bilo. Podjetja, ki se ukvarjajo z dostavo, rastejo, družba CJ Logistics je na primer zaznala 21-odstotni porast prihodkov, medtem ko je podjetje Hanjin Transportation ugotovilo 35-odstotni porast. Večina od 54.000 delavce, ki v državi dela pri dostavi, je prekarno zaposlenih, zato pravno niso zaščiteni. Organizacije, ki se ukvarjajo z delavskimi pravicami, so zaznale 14 smrti dostavljalcev, katerih razlog je bila preobremenjenost na delovnem mestu kot posledica spremenjenih razmer med epidemijo covida-19.