Čikago v gostem oblaku dima. Foto: Reuters
Čikago v gostem oblaku dima. Foto: Reuters
Po Kanadi divja na stotine požarov. Foto: Reuters
Po Kanadi divja na stotine požarov. Foto: Reuters

Oblasti so zaradi gostega dima zaprle plaže, opozarjajo pred zmanjšano vidljivostjo, prebivalce pa pozivajo, naj se ne zadržujejo zunaj, poroča CNN.

Kanada zaznava najhujšo sezono požarov v zgodovini – po državi divja na stotine gozdnih požarov, pri čemer jih več kot 250 gori "nenadzorovano", navaja kanadski center za požare. Gozdni požari so privedli do rekordno visoke letne ravni izpustov za Kanado.

Dim se vije tudi čez mejo v ZDA, tako da so bile oblasti primorane izdati opozorila glede kakovosti zraka za zvezne države Iowa, Wisconsin, Illinois, Indiano, Michigan, Delaware in Maryland, pa tudi za dele Kansasa, Misurija, Minnesote, Ohia, Pensilvanije, New Yorka, Virginije in Severne Karoline.

Prebivalce pozivajo, naj ostajajo doma, s prižganimi klimatskimi napravami ali pa nosijo maske tipa N95, če že morajo ven.

Na mnogih lokacijah, od Pensilvanije do Iowe, je zrak dosegel nevarno raven in za večji del Srednjega Zahoda, vključno s Čikagom, Pittsburghom, Indianapolisom in Milwaukeejem, je bil izdan rdeči alarm.