Hekerji od ameriških podjetij zahtevajo 70 milijonov odškodnine. Foto: Reuters
Hekerji od ameriških podjetij zahtevajo 70 milijonov odškodnine. Foto: Reuters

V nasprotju s prejšnjimi je tokratni hekerski napad usmerjen v proizvajalca programske opreme Kaseya.

"Mislim, da so skupine, ki izsiljujejo s programsko opremo, kot je REvil, spoznale, da je napad na podjetja, ki so del oskrbovalne verige drugih podjetij, veliko učinkovitejši. V tem primeru gre za aplikacije, ki jih uporabljajo omrežja drugih podjetij, zato so to odlične izhodiščne točke," poudarja direktor podjetja za kibernetsko varnost Qomplx, Jason Crabtree.

Predsednik uprave Kaseye Fred Voccola: "Poslušamo nasvete FBI-ja in ministrstva za domovinsko varnost in ti nam pravijo, naj ničesar ne komentiramo. Odlično so se odzvali, oboji, govoril sem z Belo hišo, tudi tam so se odlično odzvali."

Ni prav jasno, kaj pomeni ocena odlično. 70 milijonov dolarjev v kriptovaluti bitcoin je ogromna vsota, sploh za škodo, ki naj bi bila minimalna, kot meni predsednik Joe Biden: "Kot kaže, je napad ameriškim podjetjem povzročil minimalno škodo, ampak še zmeraj zbiramo informacije, da bi dojeli dejanski obseg napada. O tem bom lahko več povedal v prihodnjih dneh, lahko pa povem, da imam dober občutek glede naših zmožnosti ustreznega odziva."

Napadi z izsiljevalsko opremo postajajo svetovna težava, ki pa se očitno izogiba Rusiji in širšemu območju nekdanje Sovjetske zveze.

Moskva vztrajno zanika vpletenost

"Ena od nalog vlade je, da zaostri zakonodajo, ki zahteva obveščanje o hekerskih vdorih, predvsem tukaj, v ZDA. Najbolje, kar lahko storimo, je, da razkrijemo celoten obseg težav in ga držimo v javnosti. Večina napadov z izsiljevalsko opremo namreč ni razkritih in prav to omogoča razraščanje kriminalnih organizacij," poudarja Jason Crabtree.

Tukaj pa je še mednarodnopolitična razsežnost. Joe Biden je pred kratkim v Ženevi od ruskega predsednika Vladimirja Putina zahteval sodelovanje v boju proti hekerjem, v nasprotnem primeru naj bi ZDA ukrepale. Moskva vztrajno zanika vpletenost, naredi pa očitno nič. Vse to pa lahko prinese predvsem težave.