BBC navaja podatke FBI-ja, da je letos med opravljanjem dolžnosti umrlo skoraj 40 policistov, osem med njimi v zasedi. Foto: Reuters
BBC navaja podatke FBI-ja, da je letos med opravljanjem dolžnosti umrlo skoraj 40 policistov, osem med njimi v zasedi. Foto: Reuters

Iz videoposnetka dogajanja na ulici v Los Angelesu je razvidno, da se je napadalec približal policijskemu vozilu, nameril v policista in streljal, potem pa zbežal. 31-letna policistka je bila ustreljena v čeljust in roke in je v kritičnem, a stabilnem stanju, 24-letni policist je ranjen v čelo in roko.

Losangeleški šerif Alex Villanueva je napad na policista označil za "strahopetno" dejanje. Storilca še iščejo, oblasti so za uporabne informacije razpisale 100.000 dolarjev nagrade.

Pred bolnišnico protesti proti policiji

Pred bolnišnico, kjer zdravijo policista, se je zbrala skupina protestnikov, ki so vpili gesla proti policiji in skušali blokirati vstop na urgenco. Pri tem sta bila prijeta dva protestnika, eden od njiju je novinarka, ki se je po navedbah policije vmešala v prijetje drugega protestnika in se ni identificirala kot novinarka. Iz NPR-ja, kjer dela novinarka Josie Huang, so sporočili, da so šokirani zaradi njenega prijetja.

Georgia: zaradi čezmerne uporabe sile odpustili namestnika šerifa

V zvezni državi Georgia so odpustili namestnika šerifa, potem ko se je pojavil videoposnetek, na katerem med postopkom nadzora prometa pretepa temnopoltega moškega. 26-letnega Rodericka Walkerja so pretepli in prijeli v petek, potem ko je policija ustavila vozilo, v katerem se je kot sopotnik peljal s partnerico, njunim petmesečnim otrokom in pastorkom. Policija naj bi vozilo po besedah Walkerjevega odvetnika Sheana Williama ustavila zaradi domnevno pokvarjene zadnje luči. Kot je pojasnil odvetnik, se je incident zgodil, ko je Walker s partnerico in otrokoma po vrnitvi najetega vozila našel naključnega voznika, ki jih je peljal domov, ko jih je ustavila policija.

V ZDA že več mesecev potekajo protesti proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi, ki so izbruhnili po več primerih hude policijske brutalnosti. Foto: Reuters
V ZDA že več mesecev potekajo protesti proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi, ki so izbruhnili po več primerih hude policijske brutalnosti. Foto: Reuters

Policista sta od Walkerja zahtevala dokumente, zato ju je vprašal po razlogu, saj ni vozil, poroča Guardian. Policista naj bi potem od njega zahtevala, da zapusti vozilo, sledilo je prijetje, ki ga je posnel mimoidoči. Eden od policistov je večkrat udaril Walkerja, ki je v nekem trenutku dejal, da ne more dihati. Medtem ko ga je vklenil, je namestnik šerifa mimoidočemu, ki je snemal, dejal, da ga je Walker ugriznil. Williams je dejal, da njegova stranka to zanika. Ob tem je še dejal, da je 26-letnik najmanj dvakrat med prijetjem izgubil zavest.

"Moja reakcija na videoposnetek je, da gre na žalost za še en incident, ko so bile kršene pravice afroameriškega državljana s strani policistov, katerih glavna naloga je, da ščitijo in služijo," je dejal Williams. Kot je razvidno iz sodnih dokumentov, so Walkerja priprli zaradi suma oviranja dela policistov. Iz šerifovega urada so sporočili, da je sodišče zavrnilo njegovo prošnjo za izpust proti plačilu varščine zaradi preteklih postopkov, med njimi kršenja pogojnega izpusta v primeru krutosti do otrok in posedovanja strelnega orožja.

Primer je zdaj prevzel urad okrožnega tožilca, še poroča BBC.