Protestniki v Rochestru v zvezni državi New York so pozivali tudi k zmanjšanju sredstev za policijo. Foto: Reuters
Protestniki v Rochestru v zvezni državi New York so pozivali tudi k zmanjšanju sredstev za policijo. Foto: Reuters

Protesti so postali stalnica ameriškega življenja. Zelo vztrajni so v Portlandu, kjer protestirajo že stoto noč zapored. Policija je aretirala precej ljudi.

V petek je izbruhnilo novo žarišče – mesto Rochester v državi New York, kjer so v javnost prišli posnetki aretacije temnopoltega Daniela Pruda, ki je med postopkom marca letos umrl.

Nadaljevali so se protesti v Kentuckyju, kjer so kljub nasprotovanju temnopolte skupnosti, ki nenehno protestira zaradi uboja 26-letne zdravstvenice Breonne Taylor, ubite med policijsko preiskavo prav tako marca letos, organizirali tradicionalne konjske dirke.

A zdaj protestirajo tudi belopolti podporniki predsednika Trumpa, le na svoj način. Oboroženi se vozijo v kolonah na poltovornjakih in v terenskih vozilih, okrašenih z ameriškimi zastavami in drugimi simboli. "V času, ko se na novo pišejo zgodovinski učbeniki, bomo na pravi strani zgodovine. Veste, zakaj? Ne gre za raso. Ne gre za sovraštvo do kogar koli. Ne gre za izjavo: 'Ne maram te, ker mi ni všeč barva tvoje polti.' Preprosto gre za to, kot pravimo ameriški domoljubi: 'Tukaj je meja, ne dobite več niti koščka posesti'," je dejal neimenovani protestnik.

Podobni prizori so iz Georgie, kjer se sicer kolona avtomobilov Trumpovih podpornikov vendarle ni peljala skozi pretežno temnopolte predele Atlante. Organizatorka dogodka Tiffany Savage je dejala: "Želeli smo le pokazati ljubezen in enotnost in spomniti ljudi na veličino te dežele."

"Mislim, da ni razloga za nasilje, zdi se mi otročje, prihaja pa z obeh strani. Morali se bomo nekako dogovoriti, vsak bo imel drugačno mnenje, ampak to bomo morali sprejeti in stopiti skupaj, kakor najbolje vemo," pa meni eden od udeležencev.

V ponedeljek v ZDA praznujejo dan dela, ki je kot zvezni praznik prost dan. Čeprav ga bodo v politično razgretih razmerah verjetno marsikje izkoristili za proteste, je to tradicionalno dan druženja, počitka, lova na zadnje poletne dni. Zato skrbi predvsem zdravstvene delavce. Druženje na spominski dan in dan neodvisnosti je namreč povzročilo junijske in julijske izbruhe okužb s koronavirusom.