Nakupovalci po napadu zapuščajo trgovinsko središče. Foto: Reuters
Nakupovalci po napadu zapuščajo trgovinsko središče. Foto: Reuters

Moški je, kot je razvidno z video posnetka, ki so ga objavili ameriški mediji, na parkirišču nakupovalnega centra stopil iz avta in začel streljati z jurišno puško na ljudi, ki so bili v bližini.

Teksaška policija je sporočila, da je napadalec, katerega identitete niso sporočili, najverjetneje deloval sam, njegov nagib pa še ni znan. Na dogajanje se je hitro odzval policist, ki so ga pred tem na kraj dogodka poklicali zaradi druge zadeve, ter ustrelil napadalca.

Predstavnik gasilcev je sporočil, da so v bolnišnico prepeljali devet ranjencev, dva sta pozneje umrla. Tri žrtve so trenutno v kritičnem stanju, preostali štirje ranjenci pa so v stabilni. Smrtne žrtve so bile stare od 5 do 51 let.

Allen je mesto s 105.000 prebivalci približno 30 kilometrov severno od Dallasa. "Allen je ponosno in varno mesto, zato je današnje nesmiselno nasilno dejanje še bolj pretresljivo," je sporočil župan Ken Fulk in se zahvalil policiji in gasilcem za posredovanje.

Policija na območju. Foto: Reuters
Policija na območju. Foto: Reuters

Orožje lahko nosijo vsi, starejši od 21 let

Teksaški republikanski guverner Greg Abbott je streljanje označil za "neopisljivo tragedijo". Teksas ima sicer ohlapne zakone glede posedovanja orožja, čeprav so avgusta lani najnižjo starost za nošenje orožja dvignili z 18 na 21 let.

Pištolo lahko brez posebnega usposabljanja ali dovoljenja nosijo vsi odrasli, razen predhodno obsojenih kaznivega dejanja.

In medtem ko je več demokratov danes znova pozvalo k omejitvi dostopa do orožja v ZDA, Abbott ni želel govoriti o kratkoročnih ukrepih, temveč je za televizijo Fox dejal, da se je treba lotiti vprašanja duševnega zdravja ljudi, pri čemer morata biti v ospredju vse večja jeza in nasilje.

Ameriški predsednik Joe Biden je obsodil "nesmiselna dejanja nasilja" ter ukazal zastave na vseh zveznih poslopjih spustiti na pol droga. Tam naj bi ostale dol 11. maja zvečer.

198. množično streljanje letos

V ZDA je bilo po podatkih organizacije Gun Violence Archive letos že najmanj 198 množičnih streljanj, v katerih so bili ubiti ali ranjeni štirje ljudje ali več. To je najvišje število v tem delu leta po letu 2016.

Na začetku tega tedna je policija v Teksasu aretirala napadalca, ki je ubil pet sosedov, vključno z devetletnim dečkom.