Njegov odvetnik je potrdil, da se je Garcia ustrelil v glavo na svojem domu v Limi, ko ga je policija nameravala aretirati. V bolnišnici so ga operirali, vendar ni preživel.

69-letni Alan Garcia je bil predsednik Peruja dvakrat, med letoma 1985 in 1990 ter 2006 in 2011. Foto: EPA

Perujsko pravosodje je v okviru preiskave korupcijske afere v povezavi z brazilskim gradbenim koncernom Odebrecht za Garcio odredilo desetdnevni preiskovalni zapor. Tožilstvo je preiskovalo Garcio zaradi domnevnega nezakonitega financiranja njegove volilne kampanje leta 2006 z donacijami Odebrechta.

Perujska ministrica za zdravje Zulema Tomas je javnosti sporočila tragično novico. Foto: Reuters

Novembra se je zatekel na urugvajsko veleposlaništvo
V povezavi z afero Odebrecht so desetdnevni preiskovalni pripor odredili tudi za nekdanjega predsednika Pedra Pabla Kuczynskega, ki je bil na čelu Peruja med letoma 2016 in 2018. Garcia se je novembra lani zatekel na urugvajsko veleposlaništvo in zaprosil za azil, a je naslednji mesec, ko so mu prošnjo za azil zavrnili, veleposlaništvo zapustil.

Odebrecht je priznal, da je predstavnikom perujske države v treh administracijah izplačal skupno 29 milijonov ameriških dolarjev podkupnin. Del tega so izplačali v drugem mandatu predsednika Garcie, da bi si zagotovili pogodbo za gradnjo podzemne železnice v Limi.

Perujski mediji so tudi poročali, da naj bi Garcia v brazilskem mestu Sao Paulo maja 2012 iz nezakonitega Odebrechtovega sklada prejel 100.000 ameriških dolarjev za govor brazilskim poslovnežem.