Fujimori se mora po odločitvi sodišča vrniti na prestajanje 25-letne zaporne kazni. Do zdaj je za zapahi prestal 12 let. Foto: Reuters
Fujimori se mora po odločitvi sodišča vrniti na prestajanje 25-letne zaporne kazni. Do zdaj je za zapahi prestal 12 let. Foto: Reuters

Fujimori je na prostosti od lanskega božiča, ko ga je nekdanji predsednik Peruja Pedro Pablo Kuczynski po 12 letih za zapahi pomilostil iz zdravstvenih razlogov, medtem ko je prestajal 25-letno zaporno kazen zaradi korupcije in zločinov proti človečnosti. Odločitev je takrat sprožila vrsto protestov.

Sodnik Hugo Nunez je presodil, da pomilostitev ni bila upravičena, in izdal nalog za aretacijo. Trenutno skušajo ugotoviti, kje je Fujimori, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Fujimori je bil predsednik Peruja med letoma 1990 in 2000. Leta 2005 je moral v zapor zaradi korupcije in kršitve človekovih pravic. Obsodili so ga tudi odgovornosti za dovoljevanja umorov, ki so jih leta 1991 in 1992 izvajali odredi smrti.

Kuczynski ga je po lastnih trditvah pomilostil zaradi njegovega slabega zdravja, vendar se je pomilostitev zgodila le nekaj dni po tem, ko je parlamentu tesno zavrnil njegovo odstavitev zaradi obtožb korupcije. Kritiki Kuczynskega obtožujejo vračila usluge Fujimorijevemu sinu iz opozicijske stranke Ljudska sila, ki na glasovanju ni podprl njegove odstavitve.

Kuczynski je marca letos odstopil, dan preden bi moral parlament glasovati o njegovi odstavitvi zaradi korupcijskih povezav. Nasledil ga je podpredsednik Martin Vizcarra.