Foto: Reuters
Foto: Reuters

Med drugim sta se na trajno zaprtje Twitterjevega računa ameriškega predsednika kritično odzvali tako nemška kot tudi francoska vlada.

Sorodna novica Zablokirali desnici ljubo družbeno omrežje Parler

Operaterji družbenih omrežij so odgovorni, da politična komunikacija ni zastrupljena s sovraštvom in spodbujanjem k nasilju, a svobodo izražanja kot temeljno pravico osnovnega pomena lahko omeji samo zakonodajalec, ne morejo ga omejiti zahteve podjetij, je dejal tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert.

Dodal je, da zato kanclerka Angela Merkel meni, da je trajno zaprtje računov ameriškega predsednika problematično.

Stališče Merklove je povzel tudi francoski finančni minister Bruno Le Maire, ki je dejal, da je za regulacijo na spletu odgovorna država, in ne "spletna oligarhija", velika tehnološka podjetja pa označil za "eno od groženj demokraciji".

Do Twitterjeve blokade Trumpa je kritičen tudi ruski opozicijski politik Aleksej Navalni.

Foto: AP
Foto: AP

Glasni kritik Kremlja je dejal, da bodo precedens izrabili sovražniki svobode govora. Ob tem je še obtožil Twitter, da še kar dopušča teoretikom zarote širjenje lažnih informacij.

"Mislim, da je prepoved Donalda Trumpa na Twitterju nesprejemljivo dejanje cenzure. Ta precedens bodo izrabili sovražniki svobode govora po vsem svetu. Tudi v Rusiji. Vsakokrat, ko bodo morali koga utišati, bodo za izgovor uporabili, da je to uveljavljena praksa, saj je bil tudi Trump blokiran na Twitterju," je zapisal Navalni.

"Po mojem mnenju je bila odločitev o blokadi Trumpa utemeljena na čustvih in osebnih političnih preferencah. Ne dopovedujte mi, da je dobil prepoved zaradi kršenja pravil Twitterja. Sam tu že leta vsak dan dobivam grožnje s smrtjo, pa Twitter ne zablokira nikogar."

EU proti tehnološkim velikanom

Sorodna novica V pripravi ustavna obtožba proti Trumpu, Twitter je njegov račun trajno zaprl

Evropa se v zadnjem času pospešeno upira naraščajočemu vplivu tehnoloških velikanov.

EU trenutno pripravlja regulacijo, ki bi lahko dala Uniji pooblastila, da zaradi njihovih poslovnih praks oglobi tehnološke velikane, kot so Amazon, Apple, Facebook in Google.

Foto: AP
Foto: AP

V predlaganem načrtu je med drugim zapisano, da EU lahko prisili tehnološke velikane, da razdelijo ali prodajo del podjetja, če njihova prevlada na trgu ogroža interese kupcev in manjših tekmecev.

Twitter je po napadu Trumpovih podpornikov v sredo na ameriški kongres v petek trajno zaprl Trumpov račun @realDonaldTrump. Kot razlog za zaprtje so navedli "tveganje nadaljnjega spodbujanja nasilja".

Trump je v odzivu Twitterju očital, da je skoval zaroto z demokrati za utišanje njega in njegovih podpornikov.

O Twitterjevi blokadi Trumpovega računa