Foto: AP
Foto: AP

Google je Parler iz svoje trgovine aplikacij umaknil že v petek, dva dni po nasilnem vdoru Trumpovih privržencev v stavbo kongresa.

Parler je priljubljeno omrežje podpornikov predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki mu je Twitter v petek trajno zaprl profil, posledično pa se je na milijone njegovih privržencev preselilo na Parler, samooklicano "nepristransko družbeno omrežje", ustanovljeno leta 2018.

Sorodna novica V pripravi ustavna obtožba proti Trumpu, Twitter je njegov račun trajno zaprl

Trump sicer Parlerja ne uporablja, ga pa teksaški senator Ted Cruz, ki ima 4,9 milijona sledilcev, in voditelj Fox Newsa Sean Hannity s približno sedmimi milijoni sledilcev.

Foto: AP
Foto: AP

Do sobote zjutraj je bil Parler, ena najhitreje rastočih aplikacij v ZDA, največkrat naložena brezplačna aplikacija na Applovih iPhonih, a že v soboto zvečer je postal njegov obstoj ogrožen, piše New York Times.

"Parler smo umaknili iz Applove trgovine za aplikacije, dokler ne razrešijo teh zadev," so sporočili iz Appla in Parlerju omogočili 24 ur, da predloži natančen načrt moderacije.

Amazon bo Parler s svoje platforme umaknil nocoj, kot razlog pa so navedli, da je kršil pogoje uporabe, ko se ni učinkovito spopadel z rastjo nasilnih vsebin.

"Zaradi zelo resnega tveganja za javno varnost, ki jo predstavlja Parler, bo Amazon zablokiral Parlerjev račun," so sporočili.

Metze: To je vojna proti svobodi govora

Izvršni direktor Parlerja John Matze je ostro obsodil potezo Amazona, Googla in Appla, češ da gre za usklajeno akcijo, ker so vedeli, da so Parlerjeve možnosti omejene in da mu bodo največjo škodo povzročili v trenutku, ko so Trumpu zaprli račune na ostalih družbenih omrežjih.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Obstaja možnost, da Parler tudi teden dni ne bo dostopen, saj moramo zgraditi z ničle," je zapisal.

"To je bil usklajen napad tehnoloških velikanov, da bi ubili konkurenco na trgu ... Lahko pričakujete, da se bo vojna proti konkurenci in svobodi govora nadaljevala, a nas ne odpišite."

Že v soboto pa je Matze dejal, da se ne bodo uklonili "politično motiviranim podjetjem in avtoritarnežem, ki sovražijo svobodo govora".

Poleg Parlerja so se desno usmerjeni uporabniki družbenih omrežij v ZDA v zadnjem času intenzivno selili na aplikacijo Telegram in omrežje Gab, kot glavni razlog pa navajajo vse bolj agresivno moderiranje in nadzorovanje političnih vsebin na večjih in komercialnejših omrežjih, kot sta Twitter in Facebook.