Paulo Paulino Guajajara je bil vodja ene največjih staroselskih skupin Guajajara, ki ima okoli 20.000 pripadnikov. Leta 2012 so vzpostavili skupino Zaščitniki gozda, da bi zaščitili ozemlje staroselcev Arariboia.
Paulo Paulino Guajajara je bil vodja ene največjih staroselskih skupin Guajajara, ki ima okoli 20.000 pripadnikov. Leta 2012 so vzpostavili skupino Zaščitniki gozda, da bi zaščitili ozemlje staroselcev Arariboia. "Včasih sem prestrašen. A moramo dvigniti glavo in ukrepati. Tukaj se borimo," je letos dejal za Reuters. Foto: Reuters

Kot sporočajo oblasti, so Guajajara ustrelili v glavo med tem, ko je bil na lovu v rezervatu Arariboia v brazilski državi Maranhao. Bil je član skupine Zaščitniki gozda, ki se je borila proti tolpam, ki na tem območju sekajo drevesa.

Pravosodni minister Sérgio Moro je dejal, da incident preiskuje zvezna policija. Dejal je, da bodo storili vse, kar lahko, da odgovorne pripeljejo pred roko pravico.

V napadu je bil ranjen še en staroselec, Tainaky Tenetehar, kot sporoča policija, pa je bil v posledičnem streljanju ubit tudi en nezakoniti sekač.

Umor dodatno povečuje zaskrbljenost zaradi vse večjega nasilja zoper amazonske okoljevarstvenike, poroča BBC.

Neprofitna organizacija Survival International, ki zagovarja izolirane skupnosti, je sporočila, da so bili prej ubiti vsaj trije Zaščitniki gozda, vključno s številnimi njihovimi sorodniki.

Septembra je bil v mestu Tabatinga umorjen uslužbenec, ki si je prizadeval braniti staroselce.

Bolsonaro "ima na rokah kri staroselcev"

Brazilski skrajno desni predsednik Jair Bolsonaro je postal tarča domačih in mednarodnih kritik, ker ni zaščitil ozemlja na vzhodu Amazonije, kjer delujejo Zaščitniki gozda.

Bolsonaro je pogosto izražal podporo kmetom in sekačem na območju, obenem pa je kritiziral okoljevarstvene aktiviste in krčil proračun brazilske okoljevarstvene agencije.

Organizacija APIB, ki predstavlja številne od 900.000 staroselcev v Braziliji, je sporočila, da mora Bolsonaro odgovoriti na številna vprašanja. "Bolsonarova vlada ima kri staroselcev na svojih rokah," so sporočili. "Povečanje nasilja na ozemljih staroselcev je neposreden rezultat njegovih sovražnih govorov in ukrepov zoper naše ljudi".

Amazonija: Staroselci žrtve napadov