Foto: Reuters
Foto: Reuters

Za Johnsona je glasovalo vseh 220 republikancev, ki so oddali svoj glas, medtem ko je vseh 209 demokratov glasovalo za svojega vodjo, Hakeema Jeffriesa iz New Yorka. Zaradi štirih odsotnih kongresnikov je Johnson za izvolitev potreboval 215 glasov.

Po treh tednih negotovosti lahko predstavniški dom zdaj začne delo.

Prejšnji predsednik Kevin McCarthy je bil odstavljen 3. oktobra in predstavniški dom je do izvolitve novega predsednika vodil vršilec dolžnosti Patrick McHenry, ki pa ni imel pooblastil za zakonodajno delo.

Republikanska večina je najprej šla na volitve z Jimom Jordanom iz Ohia, ki je trikrat dobil manj glasov kot demokrat Jeffries, nihče izmed njiju pa ni dobil dovolj glasov za osvojitev položaja.

Republikanci so imeli več internih glasovanj za izbiro kandidata in nihali med zmernimi in konservativnimi poslanci. Na koncu pa so se v torek odločili za Johnsona, potem ko je po le nekaj urah od kandidature odstopil zmerni Tom Emmer iz Minnesote, velik Trumpov kritik.

Pri izbiranju kandidatov je dejavno sodeloval tudi Trump, ki je podpiral Jordana, nasprotoval Emmerju in podprl Johnsona.

“Demokracija je včasih umazana, ampak to je pač naš sistem,” je dejal Johnson po izvolitvi. “Ta republikanska večina, ki jo vidite, je složna.”

Očitki glede branjenja Trumpa

Čeprav bo Johnsonova izvolitev omogočila predstavniškemu domu, da znova začne delo, pa so bili demokrati jasni, da bodo na volitvah prihodnje leto izkoristili politično bilanco novega predsednika proti ranljivim republikancem.

Johnson je že moral odgovarjati na vprašanja glede svoje zgodovine podpiranja Trumpa med obema ustavnima obtožbama zaradi pritiskov na Ukrajino in spodbujanja napada na kongres 6. januarja 2021, podpiral je tožbe proti izidu predsedniških volitev leta 2020 in bil proti potrditvi zmage demokrata Joeja Bidna v kongresu.

Johnson, ustavni pravnik z diplomo z državne univerze v Louisiani, je bil državni kongresnik Louisiane, preden je bil leta 2016 prvič izvoljen v zvezni predstavniški dom. Tam zdaj služi svoj četrti mandat. V kongresu je na položaju podpredsednika republikanske konference, je pa tudi član odbora za pravosodje, ki ga vodi njegov tesni zaveznik Jim Jordan.