Donald Trump in Barack Obama leta 2016 ob predaji poslov. Foto: AP
Donald Trump in Barack Obama leta 2016 ob predaji poslov. Foto: AP

Obama je v videonagovoru študentom in dijakom ob koncu šolskega leta dejal, da je pandemija "v celoti odgrnila zaveso z ideje, da odgovorni vedo, kaj počnejo". "Številni se niti pretvarjajo ne, da imajo stvari pod nadzorom," je pripomnil.

Dijake in študente je Obama opozoril, da bodo morali zaradi pandemije hitreje odrasti kot druge generacije, in jih pozval, naj naredijo, kar menijo, da je prav. "Delati samo to, kar nam je všeč, kar nam ustreza in je enostavno – tako razmišljajo majhni otroci," je dejal.

"Žal številni t. i. odrasli, vključno z nekaterimi, ki imajo zveneče nazive in pomembne službe, še vedno razmišljajo tako. Zato pa so stvari tako zavožene," je bil Obama oster v očitnem namigu na Trumpa in njegovo administracijo.

Obama je nagovoril dijake in študente ob koncu šolskega leta. Foto: Reuters
Obama je nagovoril dijake in študente ob koncu šolskega leta. Foto: Reuters

To je že drugič v zadnjih dneh, da je bil Obama kritičen do odziva Trumpove administracije na pandemijo. Prejšnji teden je tako v konferenčnem klicu z nekdanjimi sodelavci v Beli hiši, ki jih je spodbudil k sodelovanju v kampanji demokratskega predsedniškega kandidata Joeja Bidna, Trumpovo spopadanje s pandemijo označil za "absolutno kaotično katastrofo". Po besedah Obame je to opomnik, da je med globalno krizo nujno treba imeti močno vodstvo.

Trump se je na zadnje Obamove kritike na Twitterju odzval s kratkim in jedrnatim "OBAMAGATE!".

ZDA v samem vrhu

Trump skuša, čeprav epidemija v ZDA še ne pojenja, vse bolj sproščati gospodarstvo. Samo v zadnjih 24 urah je v ZDA za covidom-19 umrlo še 1237 ljudi, skupno že 88.730. ZDA, kjer se je do zdaj z novim koronavirusom potrjeno okužilo že 1.466.682 ljudi, tako ostajajo država z največ umrlimi za novo boleznijo.

Ena od bolj prizadetih zveznih držav je New York. Tamkajšnji guverner Andrew Cuomo je v soboto pojasnil, da nove okužbe potrjujejo predvsem pri ljudeh, ki hodijo po nakupih, so športno dejavni ali pa se družijo. S tem je zavrgel prejšnjo teorijo, da so za nove primere odgovorni predvsem delavci v ključnih sektorjih.

"Reprodukcijsko razmerje med delavci v ključnih sektorjih je nižje kot med splošno populacijo in ti novi primeri so potrjeni predvsem pri ljudeh, ki ne delajo ali pa so doma," je dejal.

Obama prepričan, da Bela hiša ne obvladuje epidemije