Trump se želi na vsak način obdržati na predsedniškem položaju. Foto: EPA
Trump se želi na vsak način obdržati na predsedniškem položaju. Foto: EPA

Trump je na republikanskega državnega sekretarja Georgie Brada Raffenspergerja naravnost pritiskal, naj mu najde nekje 11.780 glasov, torej enega več, kot bi jih potreboval za zmago. Svetoval mu je, da naj potem pač razloži, da so se v uvodu ušteli, in bo tako postal junak.

Predsednik je trdil, da je slišal, da je zmagal za več 100.000 glasov, da je slišal, da je podjetje, ki proizvaja stroje za štetje glasovnic, začelo odstranjevati stroje iz Georgie oziroma iz strojev pobirati določene dele, in podobne neutemeljene trditve.

Raffensperger mu je brez uspeha skušal razložiti, da so bile volitve poštene, zakonite in brez prevar ter da vse, kar navaja, preprosto ni res.

Trump je Raffenspergerju tudi zagrozil s pravnimi posledicami. "Veš, kaj so storili, in tega nisi prijavil. To je kaznivo dejanje. Ne moreš dopustiti, da se to zgodi. To predstavlja veliko tveganje zate in za Ryana, tvojega odvetnika," je po poročanju BBC-ja dejal Trump.

Bela hiša se na objavo zvočnega posnetka Trumpovega pogovora še ni odzvala.

Trumpu je s svojimi nedokazanimi trditvami o volilnih prevarah sicer uspelo dobiti na svojo stran 12 republikanskih senatorjev in okrog 100 članov predstavniškega doma, ki naj bi v sredo ob uradnem štetju elektorskih glasov na skupnem zasedanju predstavniškega doma in senata vložili ugovor na Bidnovo zmago.

Volilni uradniki po zveznih državah, med njimi tudi republikanci, so večkrat potrdili, da ni bilo nobenih omembe vrednih prevar, kar so potrdila tudi številna sodišča, vse do vrhovnega, pa tudi Trumpov nekdanji pravosodni minister Bill Barr, FBI in uradniki, odgovorni za varno izvedbo volitev.

Republikanci razdeljeni

V nedeljo je na odločitev nekaterih republikancev s teksaškim senatorjem Tedom Cruzom na čelu, da vložijo ugovor na Bidnovo zmago, odgovorila skupina deset senatorjev obeh strank.

Med njimi so bili republikanci Mitt Romney, Susan Collins, Lisa Murkowski in Bill Cassidy.
"Volitve so končane. Nadaljnji poskusi sejanja dvomov o izidu so v nasprotju z jasno izraženo voljo Američanov in služijo le za spodkopavanje zaupanja ljudi v že potrjene izide volitev," so zapisali senatorji.

Vodja senatne republikanske večine Mitch McConnell je že po 14. decembru, ko so elektorji oddali svoje glasove, čestital Bidnu za zmago.

Objavljen posnetek Trumpovih pritiskov