Joe Biden. Foto: Reuters
Joe Biden. Foto: Reuters

"Predsednik ni storil nič narobe," je dejala tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre in pojasnila, da se preiskava opira na neutemeljene obtožbe. "Sami so povedali, da ni nobenih dokazov. To je politična poteza," je dodala.

Začetek preiskave za ustavno obtožbo proti Bidnu je v torek odobril republikanski predsednik predstavniškega doma kongresa Kevin McCarthy, ki je dejal, da je predsednik lagal Američanom o poslih svojega sina Hunterja.

"Republikanci v predstavniškem domu so odkrili resne obtožbe glede ravnanja predsednika Bidna. Te kažejo na kulturo korupcije," je še dodal.

Posli Bidnovega sina Hunterja v Ukrajini in na Kitajskem v času, ko je bil njegov oče podpredsednik pod Barackom Obamo, so nenehna tarča republikancev. Hunterja preiskujejo zaradi morebitne utaje davkov, do konca tega meseca pa naj bi bil obtožen tudi zaradi kršitve zakona o strelnem orožju. Vendar pa doslej ni bil obtožen kaznivih dejanj, povezanih s posli v tujini.

Republikanci predsednika preiskujejo, odkar so januarja prevzeli nadzor nad predstavniškim domom. Na več zaslišanjih niso našli nobenih konkretnih dokazov o Bidnovem spornem ali nepravilnem ravnanju.

Bela hiša je potezo Kevina McCarthyja že obsodila in jo označila za skrajno politiko v najhujši obliki. "Republikanci v predstavniškem domu predsednika preiskujejo že devet mesecev in niso našli nobenih dokazov o nepravilnostih," je na omrežju X, nekdanjem Twitterju, spomnil tiskovni predstavnik Bele hiše Ian Sams.

Načrt za začetek uradne preiskave je naletel na nasprotovanje tudi med nekaterimi republikanskimi kongresniki, ki opozarjajo, da dokazov, ki bi Bidna povezovali s kakršnimi koli kršitvami, ni.

Ustava ZDA omogoča impeachment oziroma postopek za ustavno obtožbo proti predsedniku zaradi izdaje, korupcije ali drugih težjih kaznivih dejanj ali prestopkov. Postopek se začne, ko večina članov predstavniškega doma potrdi posamezne točke oziroma člene obtožnice. Proces gre nato v senat, v katerem pa je za odstavitev predsednika potrebna dvotretjinska večina.