Posledice nesreče. Foto: AP
Posledice nesreče. Foto: AP

Tožbo je v imenu države vložil pravosodni minister Ohia Dave Yost, ki je dejal, da je podjetje kršilo številne državne in zvezne zakone, med drugim državni zakon o odškodninah za nesreče, ki prizadenejo okolje.

"Temu iztirjenju se je bilo mogoče popolnoma izogniti," je dejal Yost na torkovi novinarski konferenci. "Skrbi me, da Norfolk Southern morda postavlja dobiček svojega podjetja nad zdravje in varnost mest in skupnosti, v katerih deluje," je dodal.

Med iztirjenjem se je izlilo več kot milijon litrov nevarnih kemikalij, kar je ogrozilo zdravje in naravne vire prebivalcev Ohia.

Oblasti so potem zažgale nevarno kemikalijo vinil klorid, da ne bi prišlo do eksplozije, obstaja pa tudi sum, da se je v okolje izlilo več drugih nevarnih kemikalij.

Predsednik uprave družbe Norfolk Southern Alan Shaw je prejšnji teden na zaslišanju v ameriškem senatu zagotovil, da bodo posledice odpravili. "Odločil sem se, da bom to popravil. Družba Norfolk Southern bo varno, temeljito in hitro očistila območje," je dejal Shaw. Družba je predtem napovedala nove varnostne ukrepe za svoje železniško omrežje.

Po tožbi države Ohio se napoveduje še več tožb, med njimi prebivalcev kraja East Palestine, če podjetje, ki je v zadnjih tednih doživelo tri iztirjenja zapored, ne bo dovolj radodarno z odškodninami.

Republikanci so iztirjenje izkoristili in predsednika ZDA Joeja Bidna obtožili, da je obiskal Ukrajino, ne pa kraja nesreče.