Pelosi je glede odpoklica proti Trumpu že leta 2017 izjavila:
Pelosi je glede odpoklica proti Trumpu že leta 2017 izjavila: "Mislim, da to ni pot, ki bi jo morali ubrati." Foto: Reuters

Pelosijeva je v pogovoru za Washington Post prvič jasno povedala, da t. i. impičmenta (postopka odstavitve predsednika) ne zagovarja.

"Postopek je tako razdiralen za državo, in če ne bo nečesa res tako zelo prepričljivega, velikanskega in sprejemljivega za obe stranki, potem menim, da ne smemo na to pot, ker bo razdelila državo. Tega pa Trump preprosto ni vreden," je dejala Pelosijeva, ki sicer ni skoparila s kritikami na Trumpov račun. "Trump ni primeren predsednik ne z etičnega in ne z intelektualnega vidika," je zatrdila.

Postopek poteka v kongresu

Postopek odstavitve poteka tako, da predstavniški dom kongresa igra vlogo velike porote oziroma tožilstva in določi predsednikove kršitve ustave ali zakonov. Senat v tem igra vlogo sodnika.

V predstavniškem domu bi demokrati zbrali dovolj glasov za postopek odstavitve, vendar pa v senatu nimajo nobenih možnosti za potrebno dvotretjinsko večino.

Zadnjič so ta postopek uporabili republikanci leta 1998, ko so vložili ustavno obtožbo proti demokratskemu predsedniku Billu Clintonu, ker je lagal o spolnem razmerju s pripravnico Monico Lewinsky. Odstavitev ni uspela in Clinton je ostal na položaju do konca mandata.