Foto: EPA
Foto: EPA

Šest tednov po potrditvi v kongresu je novi ameriški obrambni minister Mike Esper sprejel odločitev, da bo denar za posodobitev 127 vojaških objektov v ZDA in tujini namenil gradnji zidu na meji z Mehiko.

V pismu kongresu sicer ne vključuje besede "zid", kar je značilno za tovrstne napovedi ministrstva za obrambo, ampak podrobno opisuje, kako bodo sredstva uporabljena za postavitev ograje na različnih lokacijah na meji, poroča CNN.

Sorodna novica Zid na ameriško-mehiški meji: zaostrena retorika, stara politika

Minister je kongresu navedel, da je postavitev 11 vojaških objektov vzdolž meje z Mehiko nujna za zagotavljanje podpore oboroženim silam "v povezavi z nacionalnimi izrednimi razmerami".

Od izrednih razmer do pritiskov

Ameriški predsednik Donald Trump je, potem ko mu ameriški kongres februarja letos ni odobril denarja za gradnjo 5,5 metra dolge ovire na meji oziroma zidu, razglasil izredne razmere na meji z Mehiko.

Pri postavitvi zidu vztraja, ker naj bi ta zajezil nezakonito priseljevanje, tihotapljenje mamil in trgovino z ljudmi.

Postavitev zidu Trump obljublja od predvolilne predsedniške kampanje leta 2016, a se gradnja še ni začela zaradi nasprotovanja demokratov v kongresu. Pet konservativnih vrhovnih sodnikov je nato konec junija preglasilo štiri liberalne in preklicalo odločitev nižjih sodišč, ki predtem Trumpu niso dovolila gradnje z razlago, da kongres ni posebej potrdil, da se lahko sredstva, namenjena za delovanje obrambnega ministrstva, uporabijo tudi za zid.