Državo že od 7. decembra pretresajo protesti. Foto: EPA
Državo že od 7. decembra pretresajo protesti. Foto: EPA

Za je glasovalo 45 poslank in poslancev, 65 jih je bilo proti, dva pa sta se glasovanja vzdržala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednica je novi datum predlagala, medtem ko državo že od 7. decembra lani pretresajo skoraj vsakodnevni protesti privržencev takrat odstavljenega levičarskega predsednika države Pedra Castilla. Kongres, v katerem ima večino opozicija, ga je takrat odstavil, ker je skušal kongres razpustiti in uvesti vladanje z odloki.

"Nimam interesa ostati predsednica. Če sem že tukaj, je to zato, ker sem izpolnila svojo ustavno dolžnost," je dejala Dina Boluarte, ki je bila Castillova podpredsednica.

Dina Boluarte je po ustavi nasledila Pedra Castilla, potem ko je bil ta odstavljen s položaja in aretiran, poroča Al Džazira.

Privrženci Castilla, ki zahtevajo odstop predsednice in razpis predčasnih volitev, so postavili zapore na avtocestah, zaradi česar se v državi spopadajo s pomanjkanje hrane, goriva in drugih osnovnih dobrin. Občasno izbruhnejo tudi spopadi med protestniki in policijo. Vlada je napovedala napotitev policije in vojske, da odstranita blokade.

Protestniki so pretežno prebivalci revnih in podeželskih območij.

Perujski poslanci in poslanke so zaradi protestov že prejšnji mesec odločili, da bodo splošne volitve namesto leta 2026 potekale predčasno aprila 2024. Zaradi nadaljevanja protestov, na katerih je v spopadih s policijo umrlo že 47 ljudi, je Dina Boluarte v petek pozvala kongres, naj predčasne volitve razpiše za december in tako izpolni eno glavnih zahtev protestnikov ter pomaga pri izhodu iz politične in družbene krize.

Poslanci so po osemurni razpravi danes njen predlog zavrnili. Predsednica jih je pozvala k ponovnemu premisleku, tako da naj bi o predlogu znova razpravljali in glasovali v ponedeljek.

Za sprejetje predloga, ki ima status ustavnega dopolnila, bi moralo glasovati 87 od 130 poslancev in poslank kongresa.