Vrhunec so bili petkovi protesti, saj se je na njih zbral kar milijon ljudi. Foto: Reuters
Vrhunec so bili petkovi protesti, saj se je na njih zbral kar milijon ljudi. Foto: Reuters

Piñera je zamenjal osem ministrov, med njimi tudi izredno nepriljubljenega notranjega ministra Andresa Chadwicka, ki ga je na položaju nasledil Gonzalo Blumel.

Finančnega ministra Felipeja Larraina je na položaju zamenjal liberalni ekonomist Ignacio Briones. Larraina so kritizirali minuli mesec, ker je "romantikom" svetoval, naj kupijo rože, potem ko je sporočil, da inflacija ni narasla in da so rože celo cenejše.

Nekdanja guvernerka Santiaga Karla Rubilar, ki je bila deležna pohval zaradi pozitivnega odnosa do protestnikov, je postala ministrica generalnega sekretariata vlade, kar v praksi pomeni, da opravlja naloge tiskovne predstavnice vlade.

Lucas Palacios je postal minister za gospodarstvo, Piñera pa je zamenjal tudi ministre za delo, nacionalno lastnino in šport.

Ponovil je, da bo v središču dela vlade socialna agenda in da bodo med drugim zvišali pokojnine, znižali cene zdravil ter stabilizirali cene elektrike.

Odpravljene izredne razmere

Piñera je opolnoči tudi odpravil izredne razmere na vseh območjih, kjer so jih uveljavili, v soboto pa je prenehala veljati tudi nočna policijska ura. Za oba ukrepa so se oblasti odločile zaradi najhujših družbenih nemirov v več desetletjih, ki so z zahtevami za ekonomske in politične spremembe zajeli državo.

Povod za proteste je bilo povišanje cen vožnje s podzemno železnico, a so zborovanja kmalu postala množična in se ponekod sprevrgla v nasilje. Na ulicah je bilo okrog 20.000 vojakov in policistov. Umrlo je najmanj 20 ljudi.

V petek se je protestnega shoda v čilski prestolnici Santiago de Chile udeležilo več kot milijon ljudi. Dan za tem je Piñera napovedal obsežnejše spremembe v vladi. "Od vseh ministrov sem zahteval odstop, da bi oblikovali novo vlado, ki bo sposobna odgovoriti na nove zahteve," je sporočil.

"Miroljubno in konstruktivno"

Protesti pa se kljub ukrepom predsednika države nadaljujejo. V nedeljo se je na tisoče ljudi udeležilo pohoda do sedeža čilskega parlamenta v Valparaisu, ki leži 120 kilometrov zahodno od prestolnice Santiago de Chile.

"Moč družbenega gibanja, ki je zavzelo ulice, je njegov miroljubni in konstruktivni značaj," je sporočil župan Valparaisa Jorge Sharp. Kot je pojasnil, se je pohoda udeležilo 100.000 ljudi, končal pa se je z nekaj posamičnimi spopadi med protestniki in policijo.