Justin Trudeau z voditeljem staroselskih ljudstev Perryjem Bellegardom. Foto: Reuters
Justin Trudeau z voditeljem staroselskih ljudstev Perryjem Bellegardom. Foto: Reuters
Trudeauju je uspelo na volitve privabiti rekordne številke avtohtonega prebivalstva. Foto: Reuters
Staroselke predstavljajo štiri odstotke ženskega prebivalstva Kanade. Foto: Reuters
Justin Trudeau vliva staroselcem novo upanje. Foto: Reuters

Kanada ni toliko na udaru glede obravnave svojih staroselcev kot njena južna soseda, ZDA, kjer v indijanskih rezervatih vladajo pogosto obupne razmere, kar pa ne pomeni, da je stanje v Kanadi na tem področju kaj bolj rožnato.

Trudeau je na srečanju plemenskih poglavarjev pred organizacijo Assembly of First Nations (AFN) v Gatineauju naznanil, da je njegova vlada sprožila postopek odpiranja obsežne preiskave skoraj 1.200 primerov kanadskih staroselk, ki so v zadnjih 30 letih izginile ali bile umorjene.

Kot poroča Guardian, aktivisti, vodstvo avtohtonih ljudstev in družine žrtev že več kot pet let pozivajo k preiskavi na državni ravni, čemur se je Trudeaujev konservativni predhodnik Stephen Harper upiral. "Žrtve si zaslužijo pravico, njihove družine pa priložnost, da se njihove rane zacelijo in se njihov glas sliši," je dejal Trudeau. "Delati moramo skupaj, da naredimo konec tej še vedno trajajoči tragediji."

Nesorazmeren delež žrtev nasilja
Po navedbah pravosodne ministrice Jody Wilson-Raybould se bo vlada v prihodnjih dveh mesecih posvetovala z družinami žrtev in staroselskimi voditelji, da bi zbrala njihove poglede na potek preiskave, ki naj bi se začela pomladi. "Nobena preiskava ne more popraviti storjenega niti ne more povrniti izgubljenega, nam pa lahko pomaga najti pot naprej," je povedala. Staroselski aktivisti potezo vlade pozdravljajo in jo označujejo za "zgodovinsko", ki da jim končno daje glas.

Staroselke predstavljajo zgolj štiri odstotke ženske populacije v Kanadi, a kar 16 odstotkov vseh žensk, umorjenih v državi. Pri staroselkah, inuitkah in tistih mešanih ras je kar trikrat več možnosti, da bodo postale žrtve nasilja, kot pri belopoltih Kanadčankah.

Po navedbah ministrice za staroselke zadeve Carolyn Bennett bo preiskava trajala "tako dolgo, da popravi krivice", a zanjo uradno še niso odredili proračuna, so pa se Liberalci zavezali, da bodo za projekt v dveh letih namenili 40 milijonov dolarjev. Cilj preiskave je sprejeti "konkretne ukrepe, s katerimi bomo lahko ustavili to nacionalno tragedijo".

Bo tokrat kaj drugače?
Vladne preiskave na to temo (v manjšem obsegu) sicer že obstajajo, a staroselsko prebivalstvo opozarja, da tistih priporočil, podanih v sklepih preiskav, niso nikdar implementirali. "Veliko domače naloge je že bilo narejene, veliko odgovorov že danih, veliko vprašanj o tem, kaj je narobe in kaj povzroča tovrstne težave, odgovorjenih," opozarja Mag Cywink, katere sestra Sonya je bila ubita leta 1994.

Trudeau, ki mu je do prepričljive zmage na oktobrskih volitvah pomagala tudi rekordna volilna udeležba med avtohtonim prebivalstvom, se je zdaj zaobljubil, da bo na novo postavil odnos Kanade s svojim 1,4-milijonskim avtohtonim ljudstvom.

43-letni premier, sin nekdanjega kanadskega premierja Pierra Trudeauja, med drugim staroselcem obljublja vse od urejenega dostopa do vode in izobraževanja, od namestitev do infrastrukture, kar bi vsaj delno pomagalo pri vseprisotni revščini in brezdomstvu med staroselci, kar dela pripadnice avtohtonih ljudstev tako zelo ranljive za smrtonosno nasilje.

Pričakovanja avtohtonega prebivalstva so po tako visokoletečih napovedih zdaj visoka. "Vaš začetek s spremembo narativa je izredno obetaven, gospod premier. Ponudili ste roko kot sporazumni partner na spoštljiv način," je povedal vodja AFN-ja Perry Bellegarde. "Smo polni upanja, smo optimistični, zdaj pa se spravimo k delu."