Podporniki kandidatov se pogosto zbirajo na ulicah. Foto: Reuters
Podporniki kandidatov se pogosto zbirajo na ulicah. Foto: Reuters

V nedeljskem prvem krogu je največ glasov dobil levičarski ekonomist Andres Arauz, ki je prejel 32,7 odstotka podpore. Boj za preostalo mesto v drugem krogu volitev bijeta kandidat staroselcev Yaku Perez in desničar Guillero Lasso. Po preštetju 99,99 odstotka glasovnic je Perezu pripadlo 19,38, Lassu pa 19,74 odstotka glasov.

Predsednica državne volilne komisije Diana Atamaint je zato sporočila, da bodo znova prešteli vse glasove v provinci Guayas, ki ima največ prebivalstva, in polovico glasov v 16 provincah. Zatem bodo razglasili končni izid.

Perez je v petek po sestanku z Lassom predlagal, naj se končni izid prvega kroga volitev razglasi po ponovnem preštetju glasov v vseh 24 provincah v državi. "Tako bi država lahko pokazala, da ni prevar, da je volilni postopek transparenten," je dejal. Lasso je dodal, da podpira takšen predlog.

Na nedeljskih splošnih volitvah so Ekvadorci poleg naslednika nepriljubljenega predsednika Lenina Morena, ki se ni potegoval za nov mandat, volili tudi 137 poslancev narodne skupščine. Volitve je zasenčila gospodarska kriza, ki jo je drugi val pandemije covida-19 še zaostril.