Staroselci napovedujejo nadaljevanje boja. Foto: Reuters
Staroselci napovedujejo nadaljevanje boja. Foto: Reuters

Do napovedi nadaljevanja boja je prišlo po tem, ko je Moreno, ki je na oblasti od leta 2017, zavrnil preklic varčevalnih politik, ki jih je vsilil dogovor z Mednarodnim denarnim skladom (IMF). Posledica teh politik je podvojitev cene goriva, do katere je prišlo čez noč.

Ta ukrep je prišel v veljavo v četrtek, sprožil pa je dva dneva izgredov po državi s 17 milijoni prebivalcev. K stavki so pozvali sindikati na področju transporta, protestniki pa so se spopadli s policijo in blokirali ceste s pnevmatikami, kamni in vejami.

Protestniki blokirajo ceste s kamenjem in pnevmatikami. Foto: Reuters
Protestniki blokirajo ceste s kamenjem in pnevmatikami. Foto: Reuters

Oblasti so aretirale več kot 350 ljudi, predsednik Moreno pa je razglasil dvomesečne izredne razmere. "Pozorno poslušajte. Ne bom spremenil ukrepa. Subvencije je konec," je dejal novinarjem.

Potem ko so vladi predali seznam zahtev, so transportni sindikati v petek prekinili stavko. Vodje sindikatov so dejali, da jih je vlada s tem, ko jih je poslušala, zadovoljila, poroča Al Džazira.

Medtem pa skupine staroselcev nadaljujejo s protesti in blokadami cest. "Študentsko, delavsko in staroselsko gibanje se ne bo ustavilo," je na družbenem omrežju Twitter zapisala Konfederacija staroselskih skupnosti. "Nadaljevali bomo, dokler ne bomo končali teh neoliberalnih ukrepov," so dodali.

Oblasti so obljubile revizijo cen prevozov kot obliko kompenzacije zaradi višjih cen goriva.

Vodja krovnega sindikata Delavske enotne fronte Mesias Tatamuez je pozval k vsedržavni stavki v sredo. Vladne ukrepe je označil za "nagrado za poslovneže in bankirje".

V dveh letih je Morenova priljubljenost močno upadla. Foto: EPA
V dveh letih je Morenova priljubljenost močno upadla. Foto: EPA

IMF: Posojilo v zameno za zategovanje pasu

Ekvador ima velik zunanji dolg in proračunski primanjkljaj, vlada pod vodstvom Morena pa je pred kratkim z IMF-jem sklenila triletni dogovor o posojilu v vrednosti 4,2 milijarde dolarjev, ki zahteva ekonomske reforme v obliki zategovanja pasu.

Dogovor omogoča Ekvadorju dostop do posojil v vrednosti šest milijard dolarjev od drugih institucij.

Moreno je za subvencije za gorivo, ki so bile v veljavi 40 let, dejal, da izkrivljajo gospodarstvo in so stale 60 milijard dolarjev.

Cena dizelskega goriva je narasla z 1,03 dolarja na 2,3 dolarja na galono oz. 3,8 litra, cena bencina pa z 1,85 na 2,39 dolarja. Oblasti upajo, da bodo zaradi konca subvencij na leto privarčevale 1,5 milijarde dolarjev.

IMF je konec subvencij pozdravil. Novi ukrepi so "namenjeni izboljšanju odpornosti in vzdržnosti ekvadorskega gospodarstva".

Medtem je Morenova priljubljenost padla s 70 odstotkov iz leta 2017 na manj kot 30 odstotkov.