'Odidi, Moreno!
'Odidi, Moreno!" Foto: Reuters

Nemiri so izbruhnili prejšnji teden, ko je predsednik države Lenin Moreno razglasil, da bo odpravil subvencije na pogonska goriva, ki so državo stale 1,3 milijarde dolarjev na leto. S tem se je gorivo v državi podražilo za 120 odstotkov. Država je gorivo subvencionirala štiri desetletja. Vlada je v zameno od Mednarodnega denarnega sklada (IMF) dobila 4,2 milijarde dolarjev posojila.

Moreno je razglasil izredne razmere, izredne razmere pa so na ozemlju staroselskega prebivalstva razglasile tudi njihove organizacije, ki so združene pod krovnim združenjem Conaie. Ta koalicija je bila leta 2000 ključna za strmoglavljenje predsednika Jamila Mahuauda, prav tako zaradi gospodarske krize.

Pridržali 477 ljudi

Conaie, ki je glavni pobudnik protestov, je sporočil, da bo vsak policist ali vojak na ozemlju staroselcev aretiran. Od nedelje naj bi imeli v zaporu že več deset vojakov. V nemirih je doslej umrl en človek, 77 ljudi je bilo ranjenih, policija jih je pridržala 477. Conaie za sredo napoveduje velik protest v Qiutu, kamor naj bi prišlo več kot 20.000 staroselskih prebivalcev.

Protesti že nekaj dni hromijo prestolnico Quito. Foto: Reuters
Protesti že nekaj dni hromijo prestolnico Quito. Foto: Reuters

Že v ponedeljek sta se vojska in policija spopadli z več sto protestniki, ki so v predmestju prestolnice Quito zažigali gume, postavljali barikade in blokirali ceste.

Zaradi protestov je motena tudi proizvodnja nafte. Črpanje je ustavljeno na treh naftnih poljih, ker so jih zasegli ljudje, ki tam niso zaposleni. Ta tri naftna polja predstavljajo 12 odstotkov proizvodnje oz. 63.250 159-litrskih sodov surove nafte na dan.

Za protesti Correa in Maduro?

Predsednik države Moreno se je s protestniki pripravljen pogovarjati. "Zavezan sem dialogu z vami, domorodnimi brati, s katerimi delimo toliko prioritet," je dejal v nagovoru. "Pogovorimo se, kako izkoristiti naše nacionalne vire za pomoč tistim, ki so je najbolj potrebni," je dodal. Kljub temu je protestnike obtožil poskusa državnega udara in poudaril, da "poskus destabilizacije" vodita nekdanji predsednik države Rafael Correa in venezuelski predsednik Nicolas Maduro.

"Kar se dogaja, ni manifestacija družbenega nezadovoljstva zaradi vladne odločitve. Ropanje, vandalizem in nasilje kažejo na to, da gre za organiziran politični motiv za destabilizacijo vlade," je dodal Moreno.

Correa, ki živi v Belgiji, je oster nasprotnik Morena. Objavil je celo videoposnetek, v katerem poje: "Ekvadorci, na ulice. Na svidenje, Lenin!"

Ekvador se spopada z visokim zunanjim javnim dolgom in javnofinančnim primanjkljajem.