Price je z odstopom prevzel odgovornost za zmedo pri zbiranju izidov s strankarskih zborovanj v Iowi. Foto: EPA
Price je z odstopom prevzel odgovornost za zmedo pri zbiranju izidov s strankarskih zborovanj v Iowi. Foto: EPA

Polomija z uporabo posebne telefonske aplikacije za zbiranje izidov je njihovo objavo zavlekla za teden dni, povzročila veliko nejasnosti in dvomov o pravilnosti štetja glasov.

"Dejstvo je, da si demokrati niso zaslužili tega, kar se je zgodilo na dan zborovanj, in kot predsednik stranke globoko obžalujem to, kar se je zgodilo, in sprejemam odgovornost," je sporočil Price ob odstopu. Na položaju je bil od leta 2017.

Izidi strankarskih zborovanj 3. februarja v Iowi so glede na število osvojenih delegatov pokazali tesno zmago Peta Buttigiega, župana mesteca South Bend v Indiani, pred senatorjem iz Vermonta Berniejem Sandersom, ki pa je osvojil nekaj več tisoč glasov volivcev. Oba kandidata sta zahtevala delno ponovno preštevanje glasov.

Za letošnja zborovanja je stranka v Iowi uvedla nova pravila, ki naj bi v volilnem procesu zagotovila večjo preglednost in učinkovitost. S pomočjo nove aplikacije naj bi odgovorni za posamezne volilne enote hitreje poročali o izidih, a zaradi napake pri kodiranju se je postopek sprevrgel v popolno zmedo.

Čeprav izidi iz Iowe predstavljajo le majhen delček vseh delegatskih glasov, potrebnih za osvojitev demokratske predsedniške nominacije, je majhna zvezna država tradicionalno vedno veljala za pomembno točko na dolgi poti do Bele hiše.