Bernie Sanders po grenkem razpletu v Iowi upa na več sreče in transparentnosti v New Hampshiru. Foto: Reuters
Bernie Sanders po grenkem razpletu v Iowi upa na več sreče in transparentnosti v New Hampshiru. Foto: Reuters

Sanders po zadnjih anketah vodi tudi v New Hampshiru, še eni od zveznih držav, ki sicer ne prinaša zajetnega kupčka delegatov, a v kombinaciji z Iowo nakaže razpoloženje volivcev in pogosto krepko vpliva na nadaljnji potek volitev.

Volitve 2020 ali kdo se boji Bernieja Sandersa?

78-letni demokratični socialist s svojim prebojem v ospredje štiri leta po tem, ko je močno grenil že življenje Hillary Clinton, povzroča pravo paniko znotraj demokratske stranke. Ta si namreč za svojega kandidata želi nekoga z manj radikalnimi stališči, bolj sredinskega, bolj "prijaznega" do velikih korporacij in uveljavljenih političnih formatov, po katerih deluje demokratski esteblišment.

Pete Buttigieg je nepričakovano vzniknil kot eden od favoritov za demokratsko nominacijo. Foto: Reuters
Pete Buttigieg je nepričakovano vzniknil kot eden od favoritov za demokratsko nominacijo. Foto: Reuters

In če do zdaj stranka še ni posegala v boj, se je to očitno spremenilo z Iowo, kjer se je za glavnega protikandidata Sandersu namesto Joeja Bidna in Elizabeth Warren nepričakovano izkazal 40 let mlajši Buttigieg, nekdanji župan malega South Benda, vojni veteran, poliglot, odkriti homoseksualec, politično pa sredinska kontinuiteta demokratskega statusa quo.

Veliko praznih floskul, malo konkretnih političnih rešitev. Leporečenje o odpravi rasizma, hkrati pa ne ravno laskava statistika na tem področju za časa njegovega županovanja. Buttigieg ni privrženec univerzalnega zdravstvenega zavarovanja, kot ga zagovarja Sanders, hkrati pa se ne brani donacij korporacij, ki jih Sanders kategorično zavrača. Tudi zato se ga je že oprijel vzdevek "Wall Street Pete".

Bo šlo v New Hampshiru bolj gladko kot v Iowi? Foto: Reuters
Bo šlo v New Hampshiru bolj gladko kot v Iowi? Foto: Reuters

Sumljiva aplikacija

Čeprav so 38-letnika mnogi odpravljali kot neizkušenega, krepko premladega kandidata, pa se je v Iowi in po njej izkazalo, da morda naklonjenost vodstva demokratske stranke Buttigiegu ni tako nedolžna. Glavni razlog, zakaj se je sistem volitev v Iowi povsem sesul, je aplikacija za preštevanje glasov, ki so jo tam uporabljali prvič.

Aplikacijo je razvilo podjetje pomenljivega imena Shadow Inc., ki ga vodijo trije nekdanji člani kampanje Hillary Clinton, vanjo pa je lani 42.000 dolarjev vložila kampanja Peta Buttigiega.

In Buttigieg je zmago v Iowi prejšnji torek razglasil po le 62 odstotkih preštetih glasov – čeprav so interne vzporedne volitve njegovega lastnega tabora kazale na zmago Sandersa.

Clintonova, še vedno zagrenjena po porazu proti Trumpu leta 2016, po drugi strani skuša sama poseči v razplet demokratskih volitev in v zadnjem času v medijih redno črni Sandersa, češ da ga v Washingtonu "nihče ne mara" in da jo je prav on stal volitev.

Joe Biden kampanjo vodi z obujanjem dobrih starih časov pod Barackom Obamo. Foto: Reuters
Joe Biden kampanjo vodi z obujanjem dobrih starih časov pod Barackom Obamo. Foto: Reuters

Ogorčeni Sandersovi privrženci v vsem skupaj vidijo zaroto demokratske stare garde, ki si nikakor ne želi predramatičnih sprememb v vodstvu.

Ni pomagalo, da je konec tedna prišlo na dan, da je demokratska stranka Nevade, kjer bodo predizbori 22. februarja, za novo varuhinjo pravic volivcev najela Emily Goldman, ki je pred tem delala kot organizatorka Buttigiegeve kampanje. Mnogo nevadskih volivcev zato zdaj dvomi o nepristranskosti celotnega postopka.

Kako bo v torek?

Zadnje javnomnenjske ankete pred torkovimi predizbori v New Hampshiru so Sandersu namerile 29-odstotno podporo, 22 odstotkov jih pravi, da bodo glasovali za Buttigiega. Precej daleč zadaj sta nekdanji podpredsednik ZDA Biden (11 %) in senatorka iz Massachusettsa Warrenova (10 %), sledi senatorka slovenskih korenin Amy Klobuchar iz Minnesote (7 %). A komaj polovica volivcev pravi, da je trdno odločena, komu bodo namenili glas.

Sanders pa ima zagotovo najbolj goreče podpornike med vsemi – od tistih, ki so odločeni, koga bodo volili, jih je 42 odstotkov za senatorja iz Vermonta, komaj 18 odstotkov pa za Buttigiega, navaja anketa CNN-a.

Elizabeth Warren bi s potencialno zmago lahko postala prva predsednica ZDA. Foto: Reuters
Elizabeth Warren bi s potencialno zmago lahko postala prva predsednica ZDA. Foto: Reuters

Če je še nedavno kazalo, da bo boj za letošnjo demokratsko nominacijo potekal med "preverjenim" Bidnom, ki celotno kampanjo gradi na nostalgiji za Obamovo ero, in malce progresivnejšo, energično Warrenovo, ki bi lahko postala prva ženska na čelu ZDA, se je v zadnjih tednih na čelo prebil Sanders. In to čeprav so ga mnogi že skoraj odpisali, ko je avgusta utrpel srčni napad.

Svarila pred Sandersom

Demokrate je zdaj resno zaskrbelo. V Washington Postu so danes celo objavili dolg mnenjski članek, ki demokrate opozarja, naj se jim Sanders nikar ne izmuzne in naj ostreje pritisnejo nanj, Buttigiegov in Bidnov tabor sta lansirala prve negativne oglase, uperjene proti Sandersu, naj volivci nikar ne volijo "protiizraelskega" senatorja, pa svoje člane opozarja tudi vplivna proizraelsko lobistična organizacija AIPAC.

Sandersu je uspelo predramiti ogromno mladih, do zdaj nezainteresiranih in apatičnih volivcev. Foto: Reuters
Sandersu je uspelo predramiti ogromno mladih, do zdaj nezainteresiranih in apatičnih volivcev. Foto: Reuters

Oglasila se je tudi Dana Perino, nekdanja tiskovna predstavnica Georgea W. Busha, zdaj pa politična komentatorka, ki je danes za Fox News povedala, da bi si demokrati z izvolitvijo Sandersa nakopali "revolucionarni kaos", ne pa "normalizacije" po štirih letih Trumpa, kar si obetajo.

Razpoloženje med Sandersovimi podporniki je mešanica strahu pred "ukradenimi" volitvami in še večje zagrizenosti.

Nekaj je gotovo – če bo obsežno volilno telo, ki ga je predramil Sanders, čutilo, da so jim strici iz ozadja z mračnimi manevri, ki pritičejo državam tretjega sveta, odvzeli zmago, se bodo množično obrnili proti stranki. To pa bi bila bolj kot Sandersovim protikandidatom voda na mlin Donaldu Trumpu in njegovim ambicijam za drugi mandat.